Witam, mam błąd, otóż gdy próbuje coś zainstalować wyskakuje błąd CRC, że nie jest zgodny z plikiem .cab na nosniku danych po kliknięciu Ponów, idzie dalej, ale mialem tak już m.in. w GTA IV i teraz w Hitman: Krwawa Forsa z CDA . ! prosze o pomoc
Witam! błąd CRC oznacza: błąd odczytu.
Spróbuj zainstalować z innej płyty(możliwa, że ta Twoja jest uszkodzona), przetestuj dysk na bad sektory programem hd tune(zakładka error scan).
-
Procek podkręcany?
-
Stabilny zasilacz?
Prawdopodobnie nośnik (lub pojedynczy obszar) z którego chcesz odczytać dane jest zepsuty lub błędny…
Jak pisał Piotr92: Przeskanuj HD Tunem, ponieważ w przypadku HDD 80% tych błędów to bad sector
y…
nie no ale, ten błąd wyskakuje na każdej płycie, dlaczego tak ? zasilacz good i procek tez
Skanuje tym, ale jest jeszcze jakas mozliwosc ze sie naprawi ?
Jeżeli masz dad sektory, to same się nie naprawią. Będziesz musiał skopiować dane z całego dysku, wyzerować dysk i zrobić remap programem mhdd i potem od nowa spartycjonować dysk, wgrać system oraz z powrotem skopiować dane.
nie mam bad sektorów, HD Tune nie wykryl ani jednego :// co dalej moge zrobic ?
Masz podkręcony procesor? Jeżeli masz, to spróbuj przywrócić mu domyślne taktowanie, bo możliwe, że tu może być pies pogrzebany. Sprawdź też pamięć ram programem memtest, ponieważ błędy crc może generować uszkodzona pamięć. Jeżeli masz kilka kości, to testuj je pojedynczo, ponieważ niekoniecznie muszą być uszkodzone wszystkie kości…
/edit
Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy, wymień taśmę sygnałową łączącą dysk twardy i napęd z płytą główną.
procek nie podkrecanya memtest tez nic, co teraz ? ;/
Tak jak pisałem, wymień taśmę sygnałową od napędu i dysku twardego, bo z ich powodu może być problem z komunikacją kontroler-dysk lub kontroler-napęd i przez to mogą być błędy…
/Edit
Zapomniałem o najważniejszym, jeżeli wymiana taśm nic nie da, spróbuj przeprowadzić instalację na innej nagrywarce, gdyż przypomniałem sobie, iż błędy crc mogą oznaczać, że nagrywarka albo zakańcza swój żywot, albo ma zabrudzoną soczewkę lasera. Jeżeli podmiana nagrywarki pomoże, warto spróbować ją rozkręcić i bardzo delikatnie przy użyciu spirytusu lub najlepiej płynu do optyki przetrzeć soczewkę lasera i ponownie spróbować zainstalować grę.