Błąd crc przy kopiowaniu dysku


(klonmarcin) #1

witam mam taki problem przy kopiowaniu całego dysku na nowy dysk przy pomocy driveimage xml, dochodzi do 9 % i wyskakuje błąd crc, daję screena:

schowek01lt3.th.jpgthpix.gif

bardzo proszę o pomoc jak zrobić tą kopię :frowning:


(Murzyn1) #2

pierwsza rzecz to test scandiskiem obu dysków, źródłowego oraz docelowego.

druga rzecz to koniecznie test pamięci (MemTest86+, GoldMemory), oraz sprawdzenie kabelków (magistrali) łączących dyski z płytą główną.


(klonmarcin) #3

to jest obraz z scandiska dysku starego z systemem:

obraztf5.th.jpgthpix.gif

a czy hddregenerator by pomógł??


(Murzyn1) #4

HDDGenerator zaora ci dysk na zero, stracisz dane , spróbuj użyć innej magistrali do dysku bo widać że ma bad sectory i już ledwo żyje. Pożycz kabelek do dysku od kolegi i zrób scandiskiem full surface scan, żeby się upewnić że nie ma więcej bad'ów. Potem spróbuj ponownie.


(klonmarcin) #5

z tego co wiem to hdd regenerator nie kasuje danych!?


(Murzyn1) #6

Wg. producenta nie, jak się nie boisz to spróbuj, ale jak będziesz kwiczał że straciłeś to pamiętaj, że warto było zrobić backup :slight_smile:


(Cosik Ktosik) #7

Zanim użyjesz czegokolwiek, podaj odczyt danych SMART dysku z programu HD Tune, zakładka Health.

Przeskanuj także dysk na bad sektory (zakładka Error Scan).

HDD Regenrator? Nigdy tego nie używaj.


(klonmarcin) #8

hddregenerator już mi naprawił dwa uszkodzone sektory i udało mi się skopiować cały system operacyjny wraz z programami za pomocą driveimage xml przy użyciu opcji dirve to drive na nowy dysk 160 GB, najpierw go podłączyłem jako slave i bios i system mi go dobrze wykrył więc zrobiłem z niego tylko jedną partycję i go sformatowałem, po skopiowaniu przez dirveimage xml na nowym dysku znalazło się wszystko dokładnie co było na starym dysku 40 GB ale po odłączeniu starego dysku i ustawieniu nowego na master i podłączeniu na koniec taśmy system się nie ładuje, w biosie jest wykrywany i jest ustawione bootowanie najpierw z cd, potem z dysku, ale bios wyświetla informację, że nie może znaleźć systemu ani na cd, ani na dyskietce a o dysku nic nie piszę

czy może trzeba na nowym dysku poprzez zarządzanie komputerem oznaczyć go jako partycję aktywną?

czy mogą być partycje aktywne jednocześnie na starym dysku i na nowym, czy się nie "pogryzą", bardzo chodzi mi, żeby w razie jakiś problemów mógł podłączyć stary dysk i uruchomić system jak to zrobiłem teraz

bardzo proszę o pomoc jak ustawić, żeby mi ładowało system z nowego dysku :frowning:

z tego co wyczytałem na wikipedii tylko jedna partycja na dysku może być aktywna, czyli partycja aktywna aktualnie na starym dysku abym mógł system uruchomić z niego w razie problemów i aktywna partycja na nowym dysku i nie powinno być problemów ponieważ partycje aktywne będą na dwóch różnych dyskach, dobrze to rozumiem ????


(Murzyn1) #9

Partycja systemowa z Windy musi być zawsze ACTIVE i PRIMARY.


(klonmarcin) #10

czyli mogę ustawić dla nowego dysku z skopiownym systemem partycję aktywną, będę miał wtedy na stary jak i na nowym dysku partycję aktywne ??

ale czy nic złego się nie stanie??


(Murzyn1) #11

po prostu odepnij stary dysk i działaj na nowym?


(klonmarcin) #12

dzięki już działam na nowym, system działa bez problemu, zadziałał jak ustawiłem na nowym partycję aktywną, dopytywałem się tak dokładnie bo nie chciałem mieć jakiś niespodzianek,

dzięki :slight_smile: