Witam, od kilku dni zauważyłem błąd z funkcją uśpienie. Otóż usypiam laptopa i po kilku minutach sam się włącza (wybudza się z uśpienia). Może to głupio zabrzmi ale jak włączę lampkę lub jak się zrobi nagle jasno w pokoju to on (laptop) się wybudza. Co to znaczy? Jakiś chacker szpieguje mnie czy co? Czyżby mój laptop reagował na światło (mam 3 lata i nigdy nie zauważyłem tego - na pewno nie było tak jak teraz).
Witaj, popraw proszę tytuł tematu tak aby wstępnie informował o problemie, użyj przycisku EDYTUJ , który znajdziesz w prawym dolnym rogu Swojego posta-> następnie skorzystaj z opcji Użyj pełnego edytora. Dziękuję za uwagę.
Tip: Unikaj słów: “problem”, “help”, “pomocy” itp. Tego typu słowa nie spowodują szybszej reakcji a mogą odnieść odwrotny skutek od oczekiwanego, tytuł tematu ma być skróconym opisem Twojego posta- powodzenia.
Myszka dobrze działa, jej ruszenie lub naciśnięcie podczas uśpienia laptopa nie powoduje włączenia go.
Opis sytuacji o godz 15:00:
Na biurku przy ścianie mam laptopa. Na biurku mam lampkę (20 - 30 cm od laptopa). Na środku pokoju w suficie mam żyrandol.
Włączam uśpienie laptopa, kilka sekund i usypia się. Włączam lampkę na biurku i natychmiast laptop budzi się (pojawia się niebieski ekran z win 7 i wybór konta).
Mam włączoną lampkę i usypiam laptop, kilka sekund i usypia się. Gdy wyłączam lampkę na biurku to laptop się budzi.
Włączam uśpienie laptopa, kilka sekund i usypia się. Mam trzy żarówki w żyrandolu. Włączam jedną żarówkę (na żyrandolu) i laptop się nie budzi (nic się nie dzieje), włączam 2 i też się nie budzi, włączam wszystkie żarówki (3) i czasami się budzi.
Napiszę później jak się zachowuje jak jest już ciemno na dworze.
Możliwe że oświetlenie powoduje zakłócenia na pasmach wi-fi/bt a przez włączone opcje wybudzania komputera przez te komponenty powodują one budzenie się komputera.
Dzisiaj było też coś nie tak z hibernacją: nacisnąłem hibernacja, pojawił się czarny obraz (tak jak zawsze) i komp przygotowywał się do wyłączenia, za kilka sekund miał się zhibernować, wstaję z krzesła a tu się włącza ponownie
Uśpienie: wyłączam lampkę (w pokoju jest ciemno), potem usypiam laptop, jest uśpiony, wychodzę z pokoju, wracam po 5-10 min a on jest włączony (przygaszony ekran - mam ustawione po 2 min).
Ja bym zaczął od reinstalacji systemu, zainstalowania sterowników i sprawdzenia usypiania.
Jeśli będzie ok to wina leży
w konfiguracji systemu
w instalowanych aktualizacjach systemu windows
w zainstalowanych programach
lub coś innego
Ale generalnie zaczął bym od postawienia systemu na nowo w celach testowych.
Zrób sobie kopie partycji C programem np.EaseUS Todo Backup , na jakimś dysku zewnętrznym w razie gdyby reinstal nic nie dał i żebyś miał do czego wracać.
PS machnij też sobie bootowalny pendrive aby przywrócić obraz kopii. w przeciwnym wypadku będziesz musiał na czystym systemie zainstalować EaseUSa i przywrócić.
Dodam, że nie mam wszystkich aktualizacji systemu (ostatnio przed pojawieniem się problemu nic nie instalowałem). Wpierw zaktualizuje, potem zobaczymy.
Właśnie teraz przed chwilą był uśpiony, gdy obok w pomieszczeniu tata włączył wiertarkę udarową, laptop obudził się. Coś z napięciem nie tak, może zasilacz?