Błąd graficzny w grach przy wyłączeniu synchronizacji pionowej

Witam. Od niedawna przy ni stąd ni zowąd w grach przy wyłączonej synchronizacji pionowej w grach tekstury przy ruchu szarpią się, falują. Występuje to w większości gier m.in CSGO, GTA V, DIRT. Laptop po resecie z powodu owego błędu lecz bez skutku. Podkreślę, że gdy mam włączoną synchronizację pionową nie ma problemu. Jednak rozgrywka w 60 FPS nie należy do przyjemnych np. w cs:go. Zawsze grałem z wyłączoną synchronizacją i problem z poszarpaniem nie występował.
Sterowniki aktualne.
Laptop Acer Predator 15
Intel Core i7
NVIDIA GEFORCE GTX 970M
16 GB RAM DDR4 (dołożono 8 gb i jest 16gb)
Laptop ma równo rok, dziękuję z góry za odpowiedzi.:grinning:

V-sync jest właśnie po to aby uniknąć takiego efektu, to tzw. tearing. Błąd który wywołany jest wyświetlaniem pół klatek i klatek niekoniecznie następujących bezpośrednio po sobie. Wyświetlane są klatki, które zostały wygenerowane z pominięciem bufora. Rozwiązaniem jest… włączenie V-sync, który synchronizuje ilość fps z częstotliwością odświeżania monitora. Generowane i wyświetlane są tylko klatki w poprawnej kolejności, z udziałem bufora.

Chciałbym przypomnieć, że owa sytuacja nie miała miejsca przy wyłączonej synchronizacji. Problem pojawił się 3 dni temu.