Błąd instalacji win11, zła wersja chipset/bios? MSI B350

Dzień dobry, jakiś czat temu chciałem podjąć się zmiany win 10 na 11, po odpaleniu weryfikacji sprzętu, wyskoczył komunikat o tym że mój procesor: AMD Ryzen 1600 się nie nadaje, założyłem więc: Ryzen 7 3800X, jednakże w ogóle nie chciał wystartować na płycie MSI B350 Tomahawk mimo że jest kompatybilna, oddałem więc do serwisu, powiedzieli że ustawili bios, zrobili reflash i działa.
Włączam więc instalacje systemu z pendrive i dostaje komunikat że na tym komputerze nie można uruchomić systemu windows 11. Wchodzę do biosu aby spróbować znaleźć coś związanego z TPM 2.0, jednak bios wygląda dużo starzej niż wcześniej.
stary bios:

nowy bios:

no i z racji tego że kompletnie się nie znam na tym wszystkim, to zastanawiam się czy np. nie zainstalowali mi tam jakiegoś starszego biosu i przez to nie mogę teraz włączyć TPM aby zainstalować windows 11? Czy kompletnie nie w tą stronę myślę i po prostu ta płyta się do tego nie nadaje? Nie chciałem nic kombinować z biosem na własną rękę bo się bałem że mi znowu coś zakłóci z tym procesorem i mi nie odpali.
Macie Panowie jakieś pomysły? Dziękuję bardzo za pomoc.

W zakładce security prawdopodobnie

AMD PTT / AMD fTPM / Trusted computing na enable.
Secure Boot na enable.

1 polubienie

Miejsce w pamięci gdzie przechowywany jest BIOS/UEFI jest ograniczone. Najnowsze biosy zostały wykastrowane z graficznych wodotrysków po to by móc zmieścić dane potrzebne do obsługi nowych serii Ryzenów.

1 polubienie

Nie potrzebujesz przechodzić żadnej weryfikacji. Wystarczy instalator 10 i install.wim z 11. Choć nie wiadomo czy w przyszłości MS nie zablokuje aktualizacji dla takich systemów.

1 polubienie

nie mam pozycji secure boot w tych zakładkach, pozostałe rzeczy są na enable.
Zakładka security (przepraszam za jakość, robione na szybko przed pracą)

Security > Trusted computing:

Do systemu się już nie dostanę bo dyski sformatowane. Opisany problem to kwestia tego że płyta główna jest za stara czy co tu jeszcze może tworzyć problem?

Dziękuję za pomoc.

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup]
„CorrelationVector”=„FKYE189MYk+0RSrA.1.2.2.151.24”
„AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU”=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup\Volatile]
„DownlevelBuildNumber”=dword:000057c4
„DownlevelProductName”=„Windows 11 Pro Insider Preview”
„SetupHostResult”=dword:00000000

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]
„BypassTPMCheck”=dword:00000001
„BypassSecureBootCheck”=dword:00000001
„BypassRAMCheck”=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]
„BypassTPMCheck”=dword:00000001
„BypassSecureBootCheck”=dword:00000001

wklej w notatnik, zapisz jako „Wszystkie pliki” MoSetup cały.reg. Umieszcz na pendrive razem z instalką Windows 11. Gdy ruszy instalka przed wyborem systemu kliknij na „SHIFT + F10” Pokaże sie okno terminala, wpisz regedit i enter, ukaże się rejestr kliknij na importuj i pokaż mu plik MoSetup cały.reg który umieściłeś na pendrive „scal” i rusz dalej instalację.

1 polubienie

Silnik forum zamienił wszystkie ", trzeba je poprawić.

1 polubienie

Zawsze zmienia te na początkach na dolne „. Trzeba skopiować i u siebie przed zapisaniem pozmieniać wszystkie dolne” na górne"

1 polubienie

dziękuje Panowie za pomoc, zanim podjąłem się tych ostatnich działań, znalazłem poradnik na YT dotyczący mojej płyty głównej i pomogło na szczęście, kwestia ustawień biosa jednak.

Może się komuś przyda, pozdrawiam.

Wystarczy wstawić w pole na kod takim przyciskiem: </>

:rofl:

I dolne i górne. :stuck_out_tongue:

Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.