Bład ładnowiania Win Xp (Boot)

Witam,

Dzisiaj ok. godz. 13.00 zostawiłem komputer (tzn odeszłem od niego) poszedłem na obiad, po 15 minutach wracam do komputera a on prawdopodobnie sie zresetowal i właczył ponowie tyle ,że zaciął się przy informacji o nieprawidłowym wyłączeniu komputer - były do wyboru opcje Uruchom system normalnie i tryby awaryjne itp itd. ale komputer sie zaciął wiec nic nie mogłem wybrac wiec go zresetowałęm - wczesniej kiedy poszłem na obiad to był uruchminoy Utorrent i w nim sciągałem aplikacje oraz scagalem przez Mozzile subedit player a i jeszcze mialem właczony programik ktorym moglem dokonac konwersji filmow z avi i divx na DVD i dodac napisy ale dalej nie wiem co sie stało KOMPA nie MOGE URUCHoMIĆ :frowning:

Przed paroma minutami chcialem znow uruchomic kompa i wyswietlil sie taki komunikat :

YOUR SYSTEM LAST BOOT FAIL OR POST INTERRUPTED. PLEASE ENTER SETUP TO LOAD DEFAULT AND REBOOT AGIN

Wiem co to znaczy przetłumaczyłem sobie ale nie wiem jak to zrobić - Naciskajac DELETE wyswietla sie okono od BIOSA ale ja nie mam pojecia co trzeba tam zrobic.

Serdecznie prosze o pomoc

Pozdrawiam Lozamet12

Prosze o szybka odpowiedz :slight_smile:

Prosze :smiley:

Dodane 21.02.2009 (So) 17:04

Jeszcze moge nacisnac F5 w ustawieniach BIOSA wtedy wyswieta sie Load Setup Defaults --> to chyba ustawienia domyslne ale czy to mi nie popsuje nic? w kompie ja jestem w tych sprawach zielony

Dodane 21.02.2009 (So) 17:20

Akutalnie pisze z 2 komputera dla niewiedziacych ;p\

Ma ktos jakies propozycje?

Dodane 21.02.2009 (So) 17:26

Zrobilem Load Setup Default w biosie i zapisalem ustawienia ale nadal jest to samo ;(

System sie włącza i znow wyskakuje ,że został system niepoprawnie wyłaczony ale teraz wybralem Uruchom system normalnie i dalej jest ładnowanie Win Xp sie ładuje przez 10 min i system sie restartuje i jest znow to samo i tak w kólko.

Nie jestem pewien, czy to rozwiąże twój problem, ale jak masz jeden system postawiony tylko to z płyty XP wejdź w konsolę odzyskiwania i wpisz fixmbr

przed wlaczanieniem systemu moge wybrac Microsoft Xp i Microsoft console recovery

czyli moge wejsc w console recovery przed ladnowaniem i wpisac? fixmbr?

Dodane 21.02.2009 (So) 17:44

Nie moge znales plytki od Win XP help? jednak przez console recovery nie moge nic wpisac bo pisze brak nssct czy cos takiego nie powiem dokladnie bo juz zrestarowalo kompa ;( HELPz PLX

jak wejdziesz do biosu to masz tam zapewne gdzies napisane load deflauts stending jesli to zrobisz to nic ci sie z kompen nie stanie poprostu bios przywroci sie do orginalnego stanu tzn do takiego jak wyszedłz fabryki jesli podkrecałes procka to co najwyrzej wroci do poprzednej predkosci nic wiecej sie nie stanie a jesli to nie pomoze to tylkko to co napisał moj poprzednik czyli wkładasz płytke z xp botujesz kompa z niej potem jak cie sie wyswietli okienko z systemami wybierasz swoj naciskasz r i wpisujesz fix rmb czyli przywrocisz boot sektor rozruchowy wiec niczego sobie nie skasujesz i nie straciz zadnych danych :slight_smile:

Problem jest taki ,że nie posiadam orginalnego oprogramowania - infromatyk wgrywal mi system ;/

Dodane 23.02.2009 (Pn) 11:37

http://www.pobierz.eu/p,612/Dysk_startowy_systemu_Windows_XP.html

peterrek Czy chodzi o cos takiego?

nie dysk startowy tylko płyte z xp nie musi byc orginalna bo ty nie instalujesz od nowa systemu tylko chcesz za jej pomoca naprawic sobie sektor rozruchowy i tyle. jesli ci sie uda to polecam arconis tru image robi kopie całej partycji :slight_smile: jak cos popsujesz przywracasz cała partycje bez instalowania od nowa wszystkich sterów i kodeków itp itd

nie dysk startowy tylko płyte z xp nie musi byc orginalna bo ty nie instalujesz od nowa systemu tylko chcesz za jej pomoca naprawic sobie sektor rozruchowy i tyle. jesli ci sie uda to polecam arconis tru image robi kopie całej partycji :slight_smile: jak cos popsujesz przywracasz cała partycje bez instalowania od nowa wszystkich sterów i kodeków itp itd

Mam plytke od Xp’ka ale nie dziala

Prosze o wyjsanienie jak mam to zrobic

Wlaczam kompa wkladam plytke i nic sie nie dzieje

a kiedy mam do wybrania np. Xp lub console recovery - i kiedy wchodze w console recovery to pisze brak pliku NTLDR i nie moge nic wpisac ;/ help

Musisz ustawić w biosie odpowiednią kolejnośc bootowania… CD/DVD dajesz na first !!

Greh mozna dokladny opis bardzo cie prosze jestem w biosie zielony