Błąd ładowania systemu


(Djsobol16) #1

Witam

mam problem gdyż wyskakuje mi taki komunikat "błąd ładowania systemu" mam windows xp i nie chcę go wgrywać od nowa ani formatować ponieważ mam na nim ważne dane dodam że dysk w 2 komputerze jest widziany normalnie i wszystko działa

komputer na którym nie działa

Gigabyte GA-K8NS-939 BIOS najnowszy

proc AMD Athlon 3000+

512ram

dysk 320GB seagate

komp na którym działa

ASUS M2R32-MVP

AMD x2 athlon 5000

2gb ram

500GB seagate


(greh) #2

djsobol , chyba nie obejdzie się od stawiani na nowo systemu, niestety. :wink:

W ogóle nie startuje, czy ten komunikat pojawia się dopiero po załadowaniu?

Podam Ci teraz sposób, jakbyś jednak zdecydował się na reinstall. :slight_smile:

1) Skombinuj dowolną dystrybucje LIveCD Linuksa (może być Ubuntu)

20 Zabootuj komputer z tej płyty.

3) Podmontuj partycję, na której masz ważne dane, przenieś je w bezpieczne miejsce.

4) Wyłącz kompa, sformatuj dysk postaw na nowo Windowsa.

AMEN :wink:


(Djsobol16) #3

ale to tylko na tym słabszym komputerze nie startuje jak by na obu się nie podnosił to bym nie miał wyjścia :frowning: a tak to jakieś powinno być ten komunikat pojawia się tuż po wczytaniu przez komputer sterowników tzn po napisie kiedy można wcisnąć DEL aby wejść w bios w biosie próbowałem zmienić na LARGE też nie działa na innych forach jest napisane tylko format


(greh) #4

djsobol , jaki dysk?

Pytam o złącze.


(Djsobol16) #5

SATA


(greh) #6

A a starszym kompie tez jest oczywiście SATA?


(Djsobol16) #7

tak