Bład logowania systemu (fixmbr)


(El Presidento) #1

Trafił mi w ręce komputer gdzie był zainstalowany XP oraz Mandriva, którą chciałem usunąc. Więc pozbyłęm się Lilo z pod konsoli w Mandrive.

Niestety podczasz uruchamianie systemu na ekranie pojawiło się kilkadziesiąt 9 (Zapewnie jakiś bład, juz o nim słyszałem ale nie mogę znalęśc.

Naprawiłem system z Konsoli Odzyskiwania poleceniem fixmbr.

Mam pytanie do osób które spotkały się z tym czy mogą występować jakieś problemy z dyskiem lub ponowną instalacja Windows??

System działą poprawnie nie komunikuje zadnych błędów dysk tez jest sprawny wszytsko działą, ale chciałbym się upewnić.


(Micromac) #2

To jest normalne ze linuks nadpisuje swoj loader w Windows. A po usunieciu wymagana jest poprawka w boot.ini czy naprawa MBR. Jesli system sasiadujacy zostal prawidlowo usuniety to nie powino byc problemow z tym. Przynajmniej ja nie zauwazylem u siebie tego.


(El Presidento) #3

Nie znalazłem narazie zadnych problemów, a system własnie jest instalowany więc myslę ze będzie ok.

Dziekuje za odpowiedz.

Chodz bardzo interesuje mnie ten błąd : Pół egranku zapełnione 999999.

Jak mnie pamięc nie myli na forum był taki problem, ale nie mogę go znaleść.


(Micromac) #4

A zanim jak usunales linuksa sprawdziles jak wyglada plik /etc/lilo.conf? Warto zajrzec tam


(El Presidento) #5

Nie niestety nie miałem nawet o tym pojęcia.

Usunołęm go poniewaz nie był mi potrzebny, a komputer teraz modernizuje więc mysle ze wszytsko powinno być wporządku.