Błąd - Monitor czy karta

(system) #1

Witam!

Mam pewien problem. Otóż gdy włączę komputer i chwile posiedzę, albo nawet od razu, wyłącza się monitor i nie da się go włączyć, a komp chodzi dalej lub się zawiesza. Albo w pewnych miejscach monitora rozszczepiają się kolory - pojawiają się różnokolorowe paski po tym rozszczepieniu monitor się wyłącza się na 1s i włącza się na 1s, wyłącza się na 1s… i tak w kółko. Pomaga tylko reset i to nie zawsze. Czasami po resecie po ukazaniu się listy sprzętu itp. nie pokazuje się pasek wczytywania Windowsa, tylko jest czarny ekran i trzeba znowu resetować… :frowning:

Jeszcze podczas uruchamiania komputera, jak na początku jest zawsze bodajże pokazywana lista sprzętu, niektóre literki zamieniają mi się w dziwne znaki, lub też te znaki pojawiają się w w dowolnym miejscu. Zawsze podczas uruchamiania komputera, właśnie też podczas listy sprzętu wydobywa się dziwny dźwięk z jednostki, jakby coś zgrzytało w stacji dyskietek :confused:

I to wszystko co opisałem powyżej zaczęło się pojawiać jednego dnia i trwa już tak dobry miesiąc, a ja dalej nie wiem co z tym zrobić :confused:

Czy wie ktoś czego to może być wina? Monitora czy może karty graficznej? Jak to naprawić może? Formata robiłem i przeskanowałem wszystko Kaspersky’m i nic nie pomogło. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje :wink:

Pozdrawiam! :smiley:

(Mlajtner) #2

zdarza się,że karta żle wspópracuje z monitorem /pomimo,że monitor i karta są dobre/

-ale żeby wyeliminować coś musiałbyś popracować z innym monitorem…

(system) #3

Popróbuje jutro z monitorem kolegi. A jeśli chodzi o współprace, to wszystko mi już dobrze 3 lata służyło, aż tu nagle takie cuś :?

(Krzysztofnawrot) #4

sprawdź kabel którym podłączony masz monitor z kompem. Może przesuwałeś kompa i kabel przesunął się we wtyku. Może karta się grzeje?

(system) #5

Kabel jest dobry, a karta jest ma mniej więcej taką samą temperaturę, jak nie mniejszą niż procesor, więc się raczej nie przegrzewa.

W dniu 21.06.2008 , o godzinie 0:12 został dopisany post przez sasky

Jeśli może mi ktoś pomóc, to proszę napisać, ponieważ ten problem mam już miesiąc i nie wiem dalej jak go rozwiązać :frowning:

(Cosik Ktosik) #6

Sprawdź kolejno:

  1. Zresetuj CMOS zworką, a nawet wyciągnij bateryjkę na parę minut;

  2. Jeżeli da radę, to w biosie załaduj ustawienia bezpieczne;

  3. Wyciągnij i włóż kartę graficzną (może źle siedzi);

  4. Sprawdź napięcia na zasilaczu;

  5. Czy wszystkie kable dodatkowego zasilania są dobrze podłączone;

  6. Sprawdź na innej karcie graficznej oraz zasilaczu;

  7. Sprawdź czy wentylatory nic nie blokuje oraz ich podłączenie;

  8. Dalej możesz spróbować uruchamiania komputera na minimalnym zestawie: płyta główna+pamięć+procesor+grafika;

  9. Sprawdź wszystkie kable, czy nie mają uszkodzeń;

  10. Sprawdź kondensatory pod kątem podobnych uszkodzeń;

  11. Rozłóż komputer na części i złóż go na nowo (może czegoś nie widać na pierwszy rzut oka).