Witam. Posiadam sprzęt HP 15-ac111nw i mam problem podczas nagrania dysku CD. W przypadku oprogramowania Ashampoo występuje Średni błąd . Mam aktualne oprogramowanie nagrywania, sprawdzałem na innych markach płyt i sprawdzałem aktualnienia do napędu hp DVDRW GUB0N . Nigdy ten komputer nie miał problemów z nagrywaniem płyt. O co chodzi?
Po co ten klon?
Przepraszam, ale jest to dla mnie bardzo ważne i potrzebuję jak najszybszej odpowiedzi.
Pobierz burnaware free http://www.burnaware.com/downloads/burnaware_cfree_12.3.exe
Gdy ten program źle nagra płytę, to widocznie będzie wadliwa płyta.
Czasem zabezpieczenia programu ashampoo robią problemy.
Spróbuj innym programem np https://www.dobreprogramy.pl/CDBurnerXP,Program,Windows,13218.html. Jeśli dalej problem to błąd napędu
Nawet próbowałem programem windows media player i też nie działa
Ile sprzęt ma lat? Jak dawno nagrywałeś jakąś płytę? Masz w domu jakąś płytę CD/DVD-RW do sprawdzenia?
Witam.
Nie trzeba zmieniać Ashampoo. W końcu ustawienia w programie są dla ludzi, prawda?
Po włożeniu płyty do i zaznaczeniu rzeczy do nagrania w opcjach włącz:
- " najpierw kopiuj dane na dysk " - może zapobiegać błędom podczas nagrywania.
- “nagraj od razu całą płytę a nie ścieżka po ścieżce” - jeśli to było włączone to zrób na odwrót.
- ustaw max szybkość nagrywania albo wręcz odwrotnie - bardzo niską.
Sprzęt nie jest stary. Ma około 4 lat. Ostatnio nagrywał płytę 2 tygodnie temu.
Spróbuję. Odezwę się jutro
Dzisiaj spróbowałem odpowiedzi i nic nie działa. Symulacja narywania w Ashampoo wypadła dobrze, ale nagrywanie już nie. Czy jest jeszcze jakiś sposób?
Czasem jakiś program robi problemy, przykładowo winpatrol nie pozwoli nic nagrać.
… o ile te płyty nie są feralne. Jakiej marki?
OMEGA (zaufana prze zemnie marka)
Ja bym spróbował nagrać materiał na DVD.
Co prawda miejsce się zmarnuje, ale przy dzisiejszych cenach płyt to nie problem.
Może się okazać, że z jakichś względów wielkość pliku wynikowego jest źle obliczana przez sam program i nie mieści się na płycie CD. Miałem taki przypadek w Ashampoo.
Omega jest słabej jakości. Na razie płyty verbatim są najlepsze - do powszechnego użytku.
Co do płyt, trzeba wpisać w google - jakość płyt omega - i zacząć czytać od pierwszego linku.
A to dziwne, bo od 5 lat kupuję te płyty i nigdy mnie nie zawiodły.
Czy jak będę nagrywał audio CD na dvd to będzie działać? Generalnie mam tak, że komputer odczytuje płyty normalnie, lecz gdy chcę nagrać płytę to wyświetla mi się błąd. Czy jest jakieś oprogramowanie do naprawiania napędów/sterowników?
Nie pisałeś wcześniej, że chodzi Tobie o Audio CD. DVD raczej nie będzie tu działać.
Ale można to ominąć. Nagrywasz muzykę jako zwykłe dane, a nie Audio CD.
Co do naprawy sterownika to czasami może wystąpić konflikt, jeśli masz jakiś emulator napędów wirtualnych zainstalowany i źle skonfigurowany.
Jeśli chodzi o sprzęt to można coś próbować delikatnie przeczyścić z kurzu (głównie chodzi o soczewkę lasera) ale nie zawsze to pomaga.
Generalnie napędy są dziś tak tanie (może poza Blu Ray), że jeśli stary się zużył to najlepiej kupić nowy.
Muszę też niejako wziąć naszego kolegę w obronę 
Kolega Bogdan_G ma rację: płyty Omega są niskiej jakości.
A do jakiego źródła nagrywasz tę płytę? Tzn. w jakim urządzeniu będziesz ją odtwarzał? Czy urządzenie to obsługuje odtwarzanie innych formatów muzycznych poza Audio CD?