Błąd "non system-disk replace....."

Ok, zobaczę. Dam znać, jak pendrive będzie gotowy.

No właśnie jest problem. Bo jak ostatnio też próbowałem od razu instalować z tego pendrive to błąd wywaliło nawet przed partycjonowaniem, chyba… No dobra, tak jak mówię, dam znać za jakąś godzinkę jak to wygląda. Dzięki każdemu za każdą radę.

Uff, na razie jest ok… przesylam zdjecie i prosze o instrukcje https://imgur.com/a/uiRvEID

Instrukcję masz już wyżej. Jeśli system chcesz mieć na dysku 500GB to kliknij dysk1, partycja1, usuń tą partycję, potem zaznacz nieprzydzielone miejsce na dysku1 i kliknij dalej.
Jak na tym mniejszym to usuń wszystkie partycje z dysku 0 i dalej

Mam błąd: nie można zainstalowac systemu windows… wybrany dysk zawiera partycji mbr w systemach z interfejsem efi system win mozna zainstaliwac tylko na dyskach gpt

Jesteś pewny, że usunąłeś wszystkie partycje z dysku i jako cel instalacji wybrałeś nieprzydzielone miejsce?

To znaczy co?.. Tam gdzie moge klilnac “usun” mam to usunac?

Tak, zaznaczać partycje w tabeli i niżej guzikiem usuń pousuwać wszystkie.

Oczywiście o ile nie masz tam jakichś danych! Żeby później nie było, że ci pliki poznikały. To działanie bezpowrotne :wink:

No na razie jest wszystko ok. Pierwszy etap za mną, mam nadzieję, że bedzie ok. Czekam i dam znać czy problem został zażegnany :slight_smile:

Dzięki każdemu, szczególnie @anon741072 za fachową pomoc! Nowy system śmiga, wszystko jest w porządku, wielkie dzięki jeszcze raz. Temat do zamknięcia, problem zażegnany.

Pozostaje pytanie, dlaczego wcześniejszy się wywalił. Przydałoby się przynajmniej przejrzeć raporty SMART dysków. Wykonaj takie, wklej tutaj to ktoś ci je przejrzy.