Błąd "non system-disk replace....."

Nie wiem co mam już robić, mam dwa dyski w komputerze - jeden 200gb drugi 500gb. Na 500gb byl system. Podczas wywala blad “non system-disk replace and strike…”. Zmienilem kolejke bootowania na domyslna, wszystko w BIOS’ie jest OK. Zmieniłem przewód sata, zasilający - bez efektu. Odłaczenie drugiego dysku, przepięcie saty do innego portu na płycie tak samo nie pomogło. Kiedy odpiąlem dysk na którym był system i podłaczyłem sam 200gb pusty dysk o dziwo był nadal ten sam error (nie wiem czy powinno tak być). Proszę o pomoc, jeśli coś nie jasno przedstawiłem proszę pisać. (Jak coś to zasilnie działa na 100%, dodam ze wczoraj wszystko działalo.)

Podczas czego?

1 polubienie

Nie dopisało się… wyświetla się to podczas uruchamiania komputera po wyświetleniu loga HP

1 polubienie

Jaki system? Windows? Może wywaliło bootloader. Uruchamiałeś już narzędzie do rozwiązywania problemów z dysku startowego Windowsa? Jeśli to pomoże uruchomić komputer, to potrzebna będzie diagnoza dysku twardego i systemu, bo nie stało się bez powodu.

1 polubienie

Dzięki za szybką odpowiedź.

System - Win7
Nie wiem co dawało to narzędzie, ale wcisnąłem F2 i uruchomiłem jakąś szybką diagnostykę dysku i wyświetliło się przy pierwszym punkcie PASSED i przy drugim tak samo. Wszystkie podzespoły są wykrywane w BIOS’ie. Nie uruchamiałem żadnego narzędzia.

włóż swoją instalacyjną płytę DVD systemu Windows 7 do napędu i ponownie uruchom komputer. Następnie wskaż polecenie Napraw komputer w lewym dolnym narożniku ekranu. Wybierz opcję Użyj narzędzi odzyskiwania, które mogą pomóc rozwiązać problemy z uruchamianiem systemu Windows i zaznacz system Windows , który odmawia posłuszeństwa. Potwierdź przyciskiem Dalej. W ten sposób dotrzesz do okna Opcje odzyskiwania systemu. Kliknij w nim polecenie Narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia i poczekaj, aż instalator znajdzie i usunie przyczyny problemów uniemożliwiających wczytywanie Windows . Wówczas kliknij przycisk Zakończ, wyjmij instalacyjny krążek DVD z napędu i zainicjuj ponowne uruchomienie systemu.

1 polubienie

Tu masz najprostsza diagnozę - próbować przywrócić lub grywanie danych i reinstalka.

1 polubienie

Co do danych - nie ma tam zupełnie nic ważnego. O instalce już pomyślałem, dawno - ale mam tylko laptopa na którym będzie trwało to wieczność, zgrywam instalkę win10. Ale mam takie pytanie - czy jeśli wypiąłem dysk z windowns’em i zostawiłem pusty dysk nadal był ten sam error - powinno tak być?

Dostajesz komunikat, że nie odnaleziono systemu operacyjnego więc… tak :wink:

1 polubienie

Ok, to rozwiało moje wątpliwości. Czyli co mam robić? Próbować instalować WIN10? Chyba płytki z 7’ką nie mam…

Jeśli nie zależy ci na danych na dysku to instaluj W10. Najwyższy czas na aktualizacje starej wersji systemu. W10 powinien przyjąć klucz od W7.

1 polubienie

Ok, czekam aż mi się zgra i dam znać. Tylko chyba będzie mały problem… Bo już kiedyś chciałem to zrobić i wywalało na końcu błąd, którego niestety do końca nie pamiętam, było to związane z tym, że na jakiejś partycji głownego dysku z 40mb (?) było wolne tylko 2mb. I rozwiązaniem problemu było to, że trzeba było jakoś ją zwiększyć przez wiersz poleceń, ale mi to wogóle nie działało i odpuściłem.

Jeśli masz dyski 200GB i 500GB to nie widzę sensu dzielić ich na mniejsze części. Podczas instalacji wykorzystaj całą dostępną przestrzeń na dysku - zrób tylko jedną partycję na cały dysk.

1 polubienie

No właśnie chodzi o to że to wyglądało tak: dysk 500gb był “fabrycznie” podzielony na dwie partycję: partycję główną 499GB na której był system i była partycją rozruchową, drugą o nazwie: SYSTEM (Y): w która mieściła tylko coś ok. 4.9mb (wcześniej był błąd) i w środku był jakiś plik o nazwie System.

P.S.
Partycja 499GB nie była zajęta nawet w 50%, więc nie miałem pojęcia o co chodzi.

Podczas instalacji usuń wszystkie partycje i wybierz taki niepodzielony dysk jako miejsce instalacji. Instalator sam sobie odpowiednio go podzieli.

Nie widzę sensu zawracać sobie głowy hipotetycznym błędem. Nie wiadomo dlaczego kiedyś wystąpił, ani nawet jaki to był błąd.

1 polubienie

No ale chodzi o to, że nawet do niej nie dojdzie tylko wywali ten błąd. Przyjajmniej tak sie dzialo uzywajac programu https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 odpalanym normalnie na pulpicie.

Jeśli postąpisz tak jak opisałem wyżej to nie powinno wywalić błędu. Jak do błędu dojdzie, to napiszesz dokładnie co to za błąd, bo ja ze szklanej kuli wróżyć nie potrafię :wink:

1 polubienie

Ok, ale to jak mam usunąć te partycje? Wiem, że to pytanie może być zniechęcające. Ale wolę się spytać.

Jak będziesz instalował wyskoczy Ci “tabelka” i pod nia będą przyciski, żadna filozofia :wink:

1 polubienie

Zaawansowane opcje instalacji, instalacja własna, albo coś podobnego musisz wybrać i będziesz miał możliwość ręcznego podziału dysku na partycje oraz wyboru miejsca instalacji.
Nie potrafię teraz z głowy ci tego opisać. Może ktoś, kto niedawno instalował będzie lepiej pamiętał.
Okienko partycjonowania wygląda tak:

Zaznaczasz partycje i usuwasz.

1 polubienie