Błąd phpbb pilne


(Tom3k3) #1

Po wejsciu na forum mam taki blad

Could not query forums information


DEBUG MODE


SQL Error : 1030 Got error 28 from table handler


SELECT f.*, p.post_time, p.post_username, u.username, u.user_id, u.user_posts, u.user_rank, t.topic_title, t.topic_last_post_id FROM ((( phpbb_forums f LEFT JOIN phpbb_posts p ON p.post_id = f.forum_last_post_id ) LEFT JOIN phpbb_users u ON u.user_id = p.poster_id ) LEFT JOIN phpbb_topics t ON t.topic_last_post_id = p.post_id ) ORDER BY f.cat_id, f.forum_order


Line : 170

File : index.php

co jest grane?


(lazikar) #2

Masz zapewne bład w jakimś hacku. Albo źle edytowałeś plik albo nie dodałeś zapytania do bazy.


(Tom3k3) #3

forum jest zmodyfikowane przez Ciebie. wiec co moze byc?


(lazikar) #4

To nie jest moja modyfikacja. No chyba ze wgrałes nowszą wersje a nie dodałes zapytań do bazy danych.

Zobacz w pliku index.php w linijce od 150 do 180 co masz. apewne jedno zapytanie jest złe. Najlepiej wklej to tu a powiem ci czy to moje.


(Tom3k3) #5

ok

a jaki program liczy linijki?


(lazikar) #6

Kazdy Np Notepad 2


(Tom3k3) #7
case 'oracle':

			$sql = "SELECT f.*, p.post_time, p.post_username, u.username, u.user_id, u.user_rank, u.user_posts 

				FROM " . FORUMS_TABLE . " f, " . POSTS_TABLE . " p, " . USERS_TABLE . " u

				WHERE p.post_id = f.forum_last_post_id(+)

					AND u.user_id = p.poster_id(+)

				ORDER BY f.cat_id, f.forum_order";

			break;


		default:

			$sql = "SELECT f.*, p.post_time, p.post_username, u.username, u.user_id, u.user_posts, u.user_rank, t.topic_title, t.topic_last_post_id " .

         " FROM ((( " . FORUMS_TABLE . " f " .

         " LEFT JOIN " . POSTS_TABLE . " p ON p.post_id = f.forum_last_post_id )" .

         " LEFT JOIN " . USERS_TABLE . " u ON u.user_id = p.poster_id ) " .

         " LEFT JOIN " . TOPICS_TABLE . " t ON t.topic_last_post_id = p.post_id ) " .

         " ORDER BY f.cat_id, f.forum_order";

      break;

   }

   if ( !($result = $db->sql_query($sql)) )

   {

      message_die(GENERAL_ERROR, 'Could not query forums information', '', __LINE__ , __FILE__ , $sql);

   }


   $forum_data = array();

   $topic_last_ary = array();

   $i=0;

   while( $row = $db->sql_fetchrow($result) )

   {

      if (!in_array($row['topic_last_post_id'], $topic_last_ary) || $row['topic_last_post_id']==0) {

         $topic_last_ary[i]=$row['topic_last_post_id'];

         $i++;

(lazikar) #8

Ty instalowałes najnowsza wersje forum z mojej instalki czy miałes juz forum a nadpisałes pliki???


(Tom3k3) #9

najnowszą - swieza instalka

Złączono Posta : 21.12.2005 (Sro) 19:46

a jak wgralem tą od Ciebie to muszę dodac zapytania do sql?


(lazikar) #10

Ta moja wgrywa sie poprawnie. Sprawdziłem.

Jezli używasz innej bazy niż sql to musisz wgrac sam.


(Tom3k3) #11

po kolei ;]

wgralem Twoje forum. bylo ok. i po 2 dniach ten blad. czy jezeli wgralem Twoje forum to musialem dodawac jakies zapyt. do bazy?

mam mysql


(lazikar) #12

Jak wgrałes i bylo ok. To znaczy ze zapewne cos dodawałeś sam.

Jakiego moda dodałeś. Moze w bazie mieszałes.


(Tom3k3) #13

nic nie robilem. wgralem zrobilem kateogire itp. nie musialem dodawac zadnych zapytan?


(lazikar) #14

Jaka kategorię???

Dodałes moda jakiegoś???


(Tom3k3) #15

działy win xp, itp

niee


(lazikar) #16

Sprawdziłem działa.

Proponuje nadpisac pliki i zrobic instalke ponownie. Coś tam spaprałeś.

Złączono Posta : 21 Grudzień 2005, 22:22:20

eXtreme Styles>>Styles Management>>>Zarządzaj cache>>wyczyść cały cache>>kompiluj cały cache

Zrobiłeś???

Wymagane przy subforach jak masz inny styl.


(Tom3k3) #17

i nie dziala :frowning:

Złączono Posta : 21.12.2005 (Sro) 22:40

ale jak zrobic zeby zostaly posty i userzy? nowo zainstalowane forum ale posty i userzy starzy/

Złączono Posta : 21.12.2005 (Sro) 22:49

kumple znalazł to w bazie:

Problems with indexes of table `phpbb_sessions`

Warning PRIMARY and INDEX keys should not both be set for column `session_id`

Złączono Posta : 21.12.2005 (Sro) 22:53

screen bledu

http://www.npi.jhost.pl/images/tom3kaaa.jpg

to na dole :slight_smile:


(lazikar) #18

Możesz spróbować ją usunąć i dodać zapytanie.

Ale zrób kopie bazy.

Swoja droga oczywiscie prefiks zmień na własciwy w zapytaniu bo widze że masz jakiś dziwny.

CREATE TABLE phpbb_sessions (

   session_id char(32) DEFAULT '' NOT NULL,

   session_user_id mediumint(8) DEFAULT '0' NOT NULL,

   session_start int(11) DEFAULT '0' NOT NULL,

   session_time int(11) DEFAULT '0' NOT NULL,

   session_ip char(8) DEFAULT '0' NOT NULL,

   session_page int(11) DEFAULT '0' NOT NULL,

   session_logged_in tinyint(1) DEFAULT '0' NOT NULL,

   session_admin tinyint(2) DEFAULT '0' NOT NULL,

   PRIMARY KEY (session_id),

   KEY session_user_id (session_user_id),

   KEY session_id_ip_user_id (session_id, session_ip, session_user_id)

);

(Tom3k3) #19

możesz mi wytłumaczyc jak to zrobic? prosze


(lazikar) #20

wchodzisz w baze klikasz export i robisz kopie.

Wchodzisz w seasions i dajesz usuń

Po czym w sql i dodajesz to zapytanie.

Reszte dokładniej opisaną znajdziesz na forum :szukaj: