Błąd po formacie


(Trop555) #1

Na starym komputerze, sformatowalem dysk (jak sie uruchamial trzymalem ctrl wybralem wiersz polecen wpisalem format c: potwierdzilem i wszytsko OK) Teraz jak wlaczam komputer to pisz: Nie prawidłowy dysk, wymień dysk i spróbuj ponownie). Wiec w biosie zmienilem first boot na A

wyprobowałem wszystkie dyskietki startowe :smiley: ze strony http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm i nic wcią to samo Nie prawidłowy dysk, wymień dysk i spróbuj ponownie i jak mam teraz zainstalowac win98, skoro plytka nie jest bootowalna.

Pozdr.


(JNJN) #2

Sprawdź podłączenie dysku,taśmę.

Sprawdź ustawienie dysku w biosie(auto) - komp musi widzieć prawidłowo dysk przy starcie kompa.

Po zabootowaniu z dyskietki WIN98 komenda

fdisk /mbr

po fdisk spacja

lub zdejmij z dysku wszystkie partycje,załóż i sformatuj.

Sprawdź dysk na innym kompie.

Pomoc

http://www.searchengines.pl/phpbb203/in ... hl=delpart


(Kosior6) #3

więc jeżeli Cie dobrze zrozumiałem to masz pirata bo wszystkie legalne sa botowalne :twisted: no ale moze sie myle :stuck_out_tongue:

Spróbuj uaktywnic partycje C: w fdisku moze sie jakos odaktywowała :stuck_out_tongue:


(pysiu) #4

wejdż na strone http://www.bootdisk.com/

pobierz dyskietke startową uruchom z niej komputer i rób po kolei to co tu

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... highlight=


(Trop555) #5

Z tym ze jak wkladam dyskietke to nic sie nie dzieje. Dysk jest OK bo mam go podlaczone do mojego kompa, on ma 2 partycje, a moge jakos zainstalowac win98 z mojego dysku na tamten ( u siebie mam XP SP2) ?


(JNJN) #6

To jak dysk dobry to sprawdź resztę:

  • wymień taśmę sygnałową

  • zresetuj bios baterią i ustaw wszystko i zapisz Save

  • sprawdź czy napęd A ustawiony w biosie dobrze i sprawny.

  • użyj dysku CD bootowalnego i odpal instalację z CD

i resztę

Poczytaj

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 6&start=30

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 694#231694

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 38&start=0

http://forum.pclab.pl/index.php?s=fb583 ... opic=24445


(Trop555) #7

OK juz dziala :smiley: . Poprostu stacja dyskietek byla źle podłączona do plyty gl.

Dzieki za wszystko

Pozdrawiam