Błąd po podkręcaniu CPU


(Toffik325) #1

podkręciłem swojego AMD Durona ~ 800 mhz do 848 mhz i włączam kompa... Wczytuje sie Win XP nagle jakiś dziwny bląd (na chwileczke pojawila sie niebieska plansza z białymi literkami) nie wiem co bylo na tym bledzie bo nei zdazylem przeczytac, a zaraz po pokazaniu sie bledu... reset kompa :expressionless: a żeby nie spalić proca to ustawilem w Biosie na standard o co moglo chodzić z tym blędem? i czemu w ogóle sie pokzal zaraz po podkręceniu, a jak dalem normalnie to nie bylo go? Z góry wielkie dzięki. ToFFik (to znowu ja) ;] .


(JNJN) #2

Prawdopodobnie podniosłeś też częstotliwość pamięci,może AGP, magistrali PCI i stąd możliwe błędy.


(Toffik325) #3

dzięki, ale w takim razie co mam zrobić żeby sie nie podnosiły same?


(JNJN) #4

A płyta główna to?

Nie za bardzo opłaca się Ci coś tu podkręcać, chyba że dasz radę ustawić FSB CPU na 133, wtedy automatycznie AGP ustawi się na 66 MHz i PCI na 33 MHz,podejrzewam że płyta stara i nie ma możliwości blokady tych parametrów, ani możliwości ich zmiany.

Tak więc możesz sobie narobić więcej szkody niż będzie z tego pożytku.

Poczytaj instrukcję do płyty i w necie.


(Toffik325) #5

acha dzienx ;] wielkie dzienx

Złączono Posta : 16.08.2007 (Czw) 19:12

plyta to ECS K7VZA

Złączono Posta : 16.08.2007 (Czw) 19:14

a max FSB w tym procku to 112 xD wiec na maxa podkrece go na 896 ale juz wtedy moze pujdzie mi Rayman Raving Rabidds XD xD


(JNJN) #6

Wrzuć i najpierw poczytaj:

ECS K7VZA podkręcanie CPU

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl

Ważne jaką masz rewizję płyty PCB.

Jak tam zasilacz, jak tam chłodzenie CPU,zanim coś będziesz robił poczytaj, bo możesz wykończyć kompa.