Błąd podczas instalacji. Czarny ekran z napisami


(Dzusmin) #1

Problem wychodzi podczas już samego instalowania systemu. Kopiowanie plików przechodzi gładko, później instalacja podstawowa też jest ok, później dogrywa sobie jakieś paczki i podczas którejś, włącza się czarny ekran z napisami białymi, nic specjalnie nie wnoszącymi, no i kursor pt. "system zajęty" i czekam grzecznie. Nagle kursor się zacina i nic dalej nie rusza. Komputer nie startuje z dysku z instalacją.


(LeserGD) #2

Może komuś te napisy powiedzą coś więcej niż tobie.

Jaka dystrybucja?


(Dzusmin) #3

12.04. Przypatrzyłem się uważniej instalacji, dzieje się to tuż po instalowaniu grub albo podczas. Nie wiem od czego zacząć przepisywanie, więc nie obraźcie się ale przyjdzie fota tego.http://zapodaj.net/a2ef39203bb81.jpg.html http://zapodaj.net/129aac1a72e88.jpg.html


(reos) #4

Błąd w efi bootmgr. Ściągnij obraz systemu jeszcze raz.


(marcin82) #5

reos

A nie jest to przypadkiem kwestia secure boot?


(reos) #6

Całkiem możliwe, że problem pochodzi od secure boot, oparłem się na wyrażeniu "tainted" (zaśmiecony)

w domyśle błąd.

Gdyby @dzusmin napisał słowo o sprzęcie i oprogramowaniu, trafniej można by było podpowiedzieć.

UEFI nie zawsze jest lepsze od poczciwego BIOS-u.


(Dzusmin) #7

Hmm.. Sprzęt to : asus1225B, Procesor AMD® APU E450 1.65GHz (dual core), Grafika to AMD® Radeon HD 6320, no i mieliście racje. Starałem się korzystać z EFI mode, bo nie ogarniałem jeszcze o co chodzi. Producenci sprzętu też widać nie specjalnie przepadają za darmowym oprogramowaniem i na stronie Ubuntu wiki którą ktoś mi polecał wyżej temat dogłębnie jest rozpisany. DZIĘKUJĘ za pomoc. :wink: