Błąd podczas instalacji Ubuntu 10.10


(Beve Krystian11) #1

Witam

Gdy uruchamiam płytę z linuxem, po tym jak ukaże mi się ekran z napisem Ubuntu i pięcioma kropkami pokazuje mi się taki ekran: CLICK!. Po czym komputer się zawiesza.

Ubuntu 10.10 mam z nr 23|2010 czasopisma "Komputer Świat"

Problem występuje także w wersji 10.04PL Lśniący Lamparcik i386 (x86, wersja 32-bitowa) (stąd) ale w 9.10PL Karmelkowy Koliberek i386 (x86, wersja 32-bitowa) (stąd) już nie.

Proszę o szybką pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

@EDIT

Specyfikacja sprzętowa:

Procek: Intel Caleron D 3,46GHz

Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8600 GT

Pamięć RAM: 1GB


(Tormiasz) #2

A czy na wirtualnej maszynie takie coś się dzieje?


(Colzen Lan) #3

Obstawiam że to przez ten nowy sterownik nouveau ktory jest w powijakach. Spróbuj uruchomić jako single-user mode (tryb awaryjny) i usunąć to coś. Xorg potem dobierze sterownik nv który powinien tą kartę jako tako obsłużyć.


(Beve Krystian11) #4

Po uruchomieniu linuxa na VMware w tym samym momencie co wcześniej pokazuje się podobny ekran ale zaraz znika i dalej linux działa bez zarzutu.

Czy tego nie powinno się robić już na zainstalowanym systemie?

Jeśli nie, to niestety nie wiem jak to zrobić.


(roobal) #5

Pobierz sobie Ubuntu z instalatorem tekstowym (Ubuntu AlternateCD), zainstaluj system i potem albo zamień sterownik tak, jak proponuje teletubies1 albo uruchomisz na sterowniku vesa.

Ubuntu Alternate CD możesz pobrać stąd.

Pozdrawiam!


(Colzen Lan) #6

Najpierw zobacz czy zadziała z livecd. Znaczy tak, skasuj te sterowniki wklepując

a potem

, potem przelogowujesz się, by zrestartowac xserver.


(roobal) #7

Mnie tylko ciekawi jak się ponownie zaloguje w LiveCD? Wiele razy próbowałem i mi się nie udało :slight_smile:

Pozdrawiam!