Wcześniej zmniejszyłem sobie jedeną z partycji o 20000mb i utworzyłem nową (to właśnie na niej próbowałem zainstalować Ubuntu).
Próbowałem także zainstalować Ubuntu z płyty i pendrvie (ustawiłem wcześniej w Biosie), ale nie wyświetlał się wcale komunikat, żeby wcisnąć jakiś klawisz, aby bootować z płyty/pendrivea.
Podążaj za komunikatem, tj. sprawdź wskazany plik. Jeżeli dalej nie będziesz wiedział co z tym zrobić wklej zawartość tego pliku, lub wrzuć go na jakiś serwer i podaj linka, ktoś przejrzy log i spróbuje Ci w jakiś sposób pomóc.
Co do instalacji z płyty/pendriva, to sprawdź w instrukcji sprzętu (płyty głównej, modelu laptopa), albo na pierwszym ekranie który się pojawi po włączeniu komputera, zapewne jest przycisk, którym możesz podczas startu wywołać tzw boot menu aby wybrać z czego komputer ma wystartować.
Dobra, wszedłem na stronę ubuntu.com i sprawdziłem jak nagrać Ubuntu na płytę, udało mi uruchomić instalator, ale mam problem (znowu) ;/
Wcześniej stworzyłem sobie nową partycję U, na niej chciałbym zainstalować Ubuntu, ale nie wiem co mam wybrać podczas instalacji, żeby tam właśnie się zainstalowało.
-Jak ustawić automatyczne chowanie paska po lewej stronie (tak, aby zawsze był schowany i pojawiał się dopiero po najechaniu myszką)
-Jak ustawić, aby Ubuntu powiadamiało mnie, kiedy bateria (w laptopie) rozładuje się do 10% (tak jak miałem w Windowsie 7), a nie tak jak jest teraz przy ok 20%.
Wcześniej musisz zainstalować Synaptic’a. Proponuję dodać repozytoria (pierwsza opcja; dzięki temu będziesz miał dostęp do większej ilości programów). Pozostałych możesz nie ruszać.
Trzeba było na samym początku instalować z płyty/pendrive’a