Jakiś problem z MBR lub samym dyskiem. Jeśli używasz Visty spróboj użyć nośnika systemu Windows Vista, zabootować go i potem włączyć naprawę. Następnie możesz spróbować przywrócić narzędziem : “bootrec”(konsola), lub użyć opcji dostępnych na nośniku do automatycznego sprawdzania i naprawiania błędów. Powodzenia.
format zawsze załatwia wszelkie problemy, ale chyba nie masz żyły wodnej pod komputerem, żeby w tak prosty sposób załatwiać problemy ? Spróbuj zrobić co pisałem i proszę Cię, nie przesiadaj się na XP, XP to już stratoć. Vista to nowoczeność, nowy styl, praktyczność m.in. łatwość zarządzania np. przez usunięcie boot.ini i zastąpienie BCD.
Rozumiem Cię z tą nowoczesnością, lecz jestem zmuszony ponieważ Vista nie jest “kompatybilna” z programem do diagnostyki którego potrzebuję A skoro mam w domu płytke z XP to skorzystam, w przyszłości planuję przejść na win. 7, lecz teraz XP powinien mi wystarczyć.
A poza tym to jest problem… Gdy chcę sie zabrać za partycjonowanie dysku podczas instalacji XP to nie znajduje żadnej partycji.
Próbowałem za pomocą GParted i on widzi 3 partycje po 73GB z czego jedna nie sformatowana (1 na liście).
Teraz nie jestem pewien czy formatować za pomocą GParted czy załatwić to w inny sposób, jeśli inny to jaki??
XP nie widzi żadnej partycji gdyż prawdopodbnie masz dysk na SATA. XP nie ma domyślnie sterowników do SATY, Vista natomiast ma
Spróbuj poszukać w BIOS’ie opcji "SATA as … ", albo " AHCI " czy coś w tym stylu i ustawić na IDE, wtedy XP powinien zobaczyć dysk na SATA, gdyż potraktuję go jako zwykły IDE(PATA).
Jeśli chcesz dalej mieć SATA as … AHCI, to będziesz musiał wgrać sterowniki do saty.
Jeśli instalujesz XP, to partycjonowanie wykonaj spod niego, myślę, że dla Ciebie tak będzie najbezpieczniej.