Błąd podczas startu (b0 error)

Witam!

Przejdę od razu do rzeczy:

Podczas startu laptopa (Acer Aspire 2920, Win. Vista), pokazuje się tylko logo ACER i po nim czarny ekran z błędem “b0 error”.

Błąd pojawił się bez znanej mi przyczyny.

Jeśli byłby ktoś w stanie jakoś pomóc byłbym wdzięczny…

Jakiś problem z MBR lub samym dyskiem. Jeśli używasz Visty spróboj użyć nośnika systemu Windows Vista, zabootować go i potem włączyć naprawę. Następnie możesz spróbować przywrócić narzędziem : “bootrec”(konsola), lub użyć opcji dostępnych na nośniku do automatycznego sprawdzania i naprawiania błędów. Powodzenia.

Szykuję się do zmiany systemu na XP (bardziej mi odpowiada), czy format powinien załatwić problem??

format zawsze załatwia wszelkie problemy, ale chyba nie masz żyły wodnej pod komputerem, żeby w tak prosty sposób załatwiać problemy :wink: ? Spróbuj zrobić co pisałem i proszę Cię, nie przesiadaj się na XP, XP to już stratoć. Vista to nowoczeność, nowy styl, praktyczność m.in. łatwość zarządzania np. przez usunięcie boot.ini i zastąpienie BCD.

Rozumiem Cię z tą nowoczesnością, lecz jestem zmuszony ponieważ Vista nie jest “kompatybilna” z programem do diagnostyki którego potrzebuję :frowning: A skoro mam w domu płytke z XP to skorzystam, w przyszłości planuję przejść na win. 7, lecz teraz XP powinien mi wystarczyć.

A poza tym to jest problem… Gdy chcę sie zabrać za partycjonowanie dysku podczas instalacji XP to nie znajduje żadnej partycji.

Próbowałem za pomocą GParted i on widzi 3 partycje po 73GB z czego jedna nie sformatowana (1 na liście).

Teraz nie jestem pewien czy formatować za pomocą GParted czy załatwić to w inny sposób, jeśli inny to jaki??

Sorki za tyle pytań…

1. XP nie widzi żadnej partycji gdyż prawdopodbnie masz dysk na SATA. XP nie ma domyślnie sterowników do SATY, Vista natomiast ma :wink:

Spróbuj poszukać w BIOS’ie opcji "SATA as … ", albo " AHCI " czy coś w tym stylu i ustawić na IDE, wtedy XP powinien zobaczyć dysk na SATA, gdyż potraktuję go jako zwykły IDE(PATA).

Jeśli chcesz dalej mieć SATA as … AHCI, to będziesz musiał wgrać sterowniki do saty.

1. Jeśli instalujesz XP, to partycjonowanie wykonaj spod niego, myślę, że dla Ciebie tak będzie najbezpieczniej.

Pozdrawiam :wink: