Błąd podczas uruchamiania programu Avast


(Podlas29) #1

Witam. Dziś rano, tuż po uruchomieniu komputera (w momencie gdy włączają się programy działające w tle), wyskoczył mi następujący komunikat:

"ashAvast.exe - Zły obraz

Aplikacja lub biblioteka DLL D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashBase.dll nie jest poprawnym obrazem systemu Windows NT. Sprawdź to z dyskietką instalacyjną."

Przy każdej próbie uruchomienia programu, sytuacja się powtarza. Co ciekawe, podobny komunikat pojawił się, gdy chciałem uruchomić świeżo ściągnięty HiJackThis.

Proszę o sprawdzenie loga (z Combo Fix):

http://wklejto.pl/9196


(adam749) #2

Przeinstaluj Avasta.


(Podlas29) #3

Ok, właśnie myślałem nad tym. A mogę mimo wszystko prosić o sprawdzenie loga? Ostatnio miałem problem z wirusem Antivirus XP i niby już wszystko jest w porządku, ale często komputer mocno muli i zastawiam się, czy wszystko jest w porządku.


(Podlas29) #4

Hm, no i dziwna sprawa, bo nie uruchamia się konsolka "Dodaj\usuń programy". Usunąć Avasta ręcznie?


(huber2t) #5

log ok


(XMan) #6

Usuń Avasta za pomocą aswClear :

http://www.avast.com/pol/avast-uninstall-utility.html

Póżniej przeczyść komputer jakimś programem np. CCleanerem i Eusing Free Registry Cleanerem :

viewtopic.php?f=16&t=254087

viewtopic.php?f=2&t=268276

Zainstaluj ponownie.


(Podlas29) #7

No ok. Avasta nie ma, ale:

przy włączeniu wyskakuje informacja:

msmsgs.exe - Zły obraz

Aplikacja lub biblioteka DLL D:\WINDOWS\system32\msi.dll nie jest poprawnym obrazem systemu Windows NT. Sprawdź to z dyskietką instalacyjną.

Okienko wyskakuje kilkakrotnie

No i dalej nie da się otworzyć dodawania i usuwania programów.

Użyłem CCleanera.


(Gutek) #8

Przygotuj płytkę z Systemem i Wejdź w start>>>Uruchom>>>sfc /scannow