Witam. Pobrałem pliki .iso z internetu które są zapakowane w formacie .zip. Po próbie rozpakowania pliku .iso pojawia mi się błąd: Archiwum ma niewłaściwy format lub jest uszkodzone. Próbowałem naprawy programem winrar, próbowałem rozpakować programem 7zip i nic nie pomaga. Pliki pobierałem kilkukrotnie i myślę że problem może leżeć po niewłaściwym formacie. Znacie rozwiązanie na ten problem lub może jakiś inny program którym będę mógł bez problemu rozpakować plik .iso? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
Skoro pobrałeś kilka razy ten plik i problem nadal występuje to znaczy, że archiwum jest uszkodzone. Jeżeli nie ma w nim danych naprawczych to program naprawczy nie będzie wstanie naprawić uszkodzonego archiwum. Można jedynie manualnie wypakować poszczególne pliki jeżeli zależy nam na jakiś ważnych dokumentach które znajdują się w archiwum. Obstawiam jednak, że to iso to jakieś piraty więc daj sobie spokój. Bo jeżeli są z legalnego źródła to zgłoś problem do tego kto je udostępnia.
Mało praktykowane jest sprawdzanie sum kontrolnych i porównanie z oryginałem. Są do tego malutkie programy. Gdy niepoprawnie spakowany plik wypakowuje się, to natychmiast wyrzucaj taki. Gdy niepoprawnie wypakowuje się iso, to też programy pokazują ostrzeżenia - nawet nie tykać badziewia.
Owszem - darmowa wersja isobuster pokazuje zawartość pliku iso i można foldery pliki kopiować gdzieś do folderu, ale będą niektóre uszkodzone, których nie skopiujesz tym programem, ani skorzystasz z funkcji odzyskania, bo wpierw musiałbyś zabulić za wersję PRO.
Czy Ciebie część zawartości ISO zadowoli? Gdy to jakiś system, to mogą być np uszkodzone porty i napęd, i co wtedy zrobisz? Nowy komputer?
Owszem, grę iso można było skopiować z pominięciem pliku blokującego, ale to wyższa szkoła jazdy.
Pewnie nie dowiemy się, co to za iso, ale niepewne źródło, to zawsze kłopoty.
Otwórz plik ZIP za pomocą notatnika i sprawdź czy archiwum ZIP ma prawidłową sygnaturę czyli pierwsze dwa znaki - PK - tak jak na przykładzie poniżej. Jeśli nie ma to nie jest ZIP.
Ja zrozumiałem, że zip autor wypakował, ale tam było iso jakieś do doopy.
Ja zrozumiałem, że pobrał obraz ISO spakowany ZIPem i jest problem z uszkodzonym archiwum i wypakowaniem obrazu. A wnioskuję to po tym zdaniu:
Jeszcze jest sugestia liczby mnogiej. Pinger231 nie śmie się odzywać, to i my nie wiemy wiele.
Pliki iso, spakowane zipem do tego uszkodzone. Można założyć ze 99% prawdopodobieństwem, że takie coś pochodzi z nielegalnego źródła. Bo gdyby było legalne @Pinger231 raczej nie szukałby rozwiązania na forum tylko u tego kto dostarcza takie pliki. Zresztą ja jeszcze w swoim długim życiu internetowym nie spotkałem się z legalnymi ISO które byłby jeszcze dodatkowo pakowane zipem.
Nie problem, gdy ma się legalny klucz aktywacyjny. Problem zaczyna się, gdy na gwałt potrzebna okrojona modyfikacja konkretnej wersji systemu, a modyfikacje bywają nieobliczalne.
Z drugiej strony modyfikacje, to głupiego robota. Przykładowo - w oryginalnym dellu powyłączałem zbędności, szkodliwości itp. System win7 x64 bierze 480MB RAM z prawie zerowym zużyciem CPU.
Temat uważam za zamknięty, problem został rozwiązany Dziękuję wam za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
To co oznaczyłeś ma być rozwiązaniem problemu? Ktoś kiedyś będzie rozwiązywał podobny i zmarnuje tylko na ten temat czas.
Albo nie oznaczaj nic, albo napisz co było właściwym rozwiązaniem