Błąd Procesora i Ramu


(Krystian252) #1

Witam wszystkich mam powazny problem nie moge sobie juz poradzic a wiec tak:

posiadam procesor Athlon 2600+,512mb ramu.plyta AMD ,karta G-force5200 systemXP pro SP1 (czysty bez zadnych wirów na dyskach)i problem w tym ze gdy wchodze w panel sterowania,pozniej system to tam mam inaczej juz wyswietlane ze Athlon 1.09 a ramu 511mb cos nie tak,oraz wchodzac jednoczesnie w Menadżer zadań windows (Ctrl+Alt+Delete) pomoc,Menadżer zadań-informacje tu zaś jest poprawnie wyswietlane.. :frowning: .i nie mam juz siły o co tu moze chodzic wiec Prosze was o pomoc z Góry wam Dziekuje i Pozdrawiam. :slight_smile:


(JNJN) #2

Może tak być,to nie żaden błąd - zobacz jak pamięć przedstawia się przy starcie kompa,lub użyj programu memtest86.

Sprawdź ustawienie FSB w biosie procesora ma być 166 - masz mieć mnożnik 10 x FSB 166 = około 1660,a teraz masz prawdopodobnie ustawione FSB 100.


(P@zik) #3

Zawsze wyświetla o jeden mniej niż pisze na kości... w tym przypadku 511 to tak jak napisał JNJN żaden błąd


(Krystian252) #4

Sprawdź ustawienie FSB w biosie procesora ma być 166 - masz mieć mnożnik 10 x FSB 166 = około 1660,a teraz masz prawdopodobnie ustawione FSB 100.


(JNJN) #5

Sprawdziłeś to ustawienie FSB w biosie?

Pomoc książka do płyty głównej.

Po zmianach w biosie zapisz bios Save.


(Krystian252) #6

JNJN miałes racje bylo ustawione tak : CPU FSB Clock [100MHz] i zmieniłem na 166MHz i dałem na save po resecie bylo juz dobrze tylko wyswietla Athlon 2500+ a menadżeze zadan windows nadal wyswietla 2600+ ale MHz jest juz wporzadku 1.83 :smiley: Pomogłeś mi w tym bardzo Ci Dziekuje i Pozdrawiam.