Błąd przy aktualizacji BIOSu - error 255- TDK library initialization failed


(Mateuszmucha2bizst) #1

Chce sobie zaktualizować bios plikiem z tej strony : http://support.lenov...nloads/DS038599

 po ściągnięciu i uruchomieniu wyskakuje mi błąd : error 255- TDK library initialization failed !

ktoś , coś ?


(Dimatheus) #2

muszkers , zapoznaj się, proszę, z tym poradnikiem i stroną, a następnie - korzystając z przycisku Edytuj (na dole pierwszego posta po lewej stronie) - popraw tytuł wątku tak, by mówił konkretnie o problemie. Poprawnie zatytułowany wątek zwiększa szansę na uzyskanie szybkiej pomocy. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.

Pozdrawiam,
Dimatheus


(dark__jedi) #3

Z lektury google wynika, że Lenovo dało ciała i wszyscy mają problem z aktualizacją BIOSu.


(Mateuszmucha2bizst) #4

Czyli wychodzi na to ze laptop leci na śmietnik ?;d


(bachus) #5

Gubię się - czemu na śmietnik?


(Mateuszmucha2bizst) #6

W innym temacie opisałem problem z wifi a prawdopodobnie przyczyna tego może być wirus w biosie wiec bez aktualizacji to nic nie mogę ;d


(Longhorn2009) #7

Wirus w bios to obecnie raczej legenda. Szczególnie mając uefi i włączone secure boot. 


(system) #8

Zanim na śmietnik to lepiej skopiować sterowniki i czystą instalację wykonać. Skuteczna na wszystkie softwarowe problemy. Zresztą to może być wina routera, inne urządzenia mają połączenie na nim? Lub karta sieciowa się sypie. Próbowałeś użyć zewnętrznej na usb? 


(Mateuszmucha2bizst) #9

W sensie jaka instalacja?? ;d

z routerem nie ma problemu bo tylko mi nie działa a już próbowałem z karta na usb to podziałało godzinkę i wystąpił taki sam problem 


(dark__jedi) #10

Dla mnie to reinstalacja systemu jak wspomniał rafikrafik, albo dział bezpieczeństwo:

https://forum.dobreprogramy.pl/raport-obowiazkowy-farbar-recovery-scan-tool-529695t.html

 


(Mateuszmucha2bizst) #11

Formatów to ja juz robiłem kilkanaście ;p


(bachus) #12

Zacznij od ustawień (zarzędzanie energią) - odznacz:  USB-Root-Hub-properties.png

Potem to samo spróbuj dla wszystkich hubów USB I wtedy podłącz kartę na USB. 

 


(Mateuszmucha2bizst) #13

No i nic to nie pomogło ;/


(Bogdan_G) #14

Proponuję zresetować bios. Potem pobrać na dysk sterowniki LAN, odinstalować w menadżerze urządzeń, restart i ponownie zainstalować pobrane, restart.

 


(Mateuszmucha2bizst) #15

Czy da się zresetować bez rozkręcania?

i czy są jakieś inne propozycje ?


(Bogdan_G) #16

Odepnij zasilanie. Na jakie 5 minut wyjmij baterię. Potem po podłączeniu wyskoczy ekran z opcjami uruchamiania.

Na forum fixitpc znalazłem taką informację: