Błąd przy instalacji Manjaro


(Robin-Otzi) #1

próbowałem 2 razy zainstalować, ale wyskakuje taki błąd. Czy to wina sprzętu czy błąd płyty?
Live działa i Suse zainstalował się na drugiej partycji…


#2

Masz zgłoszenie podobnej rzeczy w Apricity: https://github.com/Apricity-OS/apricity-build/issues/58 - może coś Ci to pomoże.


(FadeMind) #3

Zgłoś błąd bezpośrednio tutaj: https://github.com/calamares/calamares/issues


(Domker) #4

Próbowałeś może przed instalacją w konsoli wykonać polecenie:
mkinitcpio -p linux49
jaki rezultat będzie?

Też miałem problem z Calamares, ale to jeszcze jak powstawał i był w fazie BETA i był alternatywą dla Thus installer w Manjaro.
Problem rozwiązał się o dziwo sam jak zrobiłem partycjonowanie spod KDE Partition Manager, a w instalatorze ustawiłem tylko punkty montowania do wcześniej utworzonych partycji.


(Robin-Otzi) #5
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux49.preset: 'default'

-> -k /boot/vmlinuz-4.9-x86_64 -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-4.9-x86_64.img
==> ERROR: Unable to write to /boot/initramfs-4.9-x86_64.img
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux49.preset: ‘fallback’
-> -k /boot/vmlinuz-4.9-x86_64 -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-4.9-x86_64-fallback.img -S autodetect
==> ERROR: Unable to write to /boot/initramfs-4.9-x86_64-fallback.img
[manjaro@manjaro ~]$


(Robin-Otzi) #6

Próbuję jeszcze raz,
tym razem usunąłem partycję i stworzyłem na nowo z Manjaro, bo wcześniej utworzyłem ją z Suse
PS Manjaro wybrał Ext4 a Suse RFs


(Robin-Otzi) #7

taki efekt :frowning:
jednak z Suse czy Mintem nie miałem nigdy problemu…


(Domker) #8

Czyli pierwszy problem wyeliminowany.
Jeżeli chodzi o hwclock to pierwszy raz widzę taki błąd.
Wklej mi rezultat polecenia:

hwclock --hctosys --utc --debug

Błąd najprawdopodobniej wynika, że bootowany był system, który wykorzystuje “local time”.


#9

Kiedy? Zainstalowałeś to Manjaro, czy nie? Czy można się spodziwać nieco więcej precyzji w sformułowaniach i opisach?


(Robin-Otzi) #10

No ponownie nie udało się zainstalować!
Tym razem wyskoczył błąd jak na zrzucie powyżej.
Dziwne co ma zegar do instalacji?


#11

Cóż - potrafię tylko tyle poradzić: sprawdź czy ISO ma prawidłowe sumy kontrolne, jeśli tak, to wgraj raz jeszcze na DVD przy prędkości do 4x (chyba, że to pendrive - wówczas wgraj obraz przez dd, a nie co innego). Jeśli dalej będą błędy, to prawdopodobnie coś sknocili w Manjaro i należy im to zgłosić w bugzilli.

PS. Co ma zegar do instalacji? Być może bez prawidłowego ustawienia nie potrafi się zsynchronizować z serwerami.


(Robin-Otzi) #12

Przy próbie instalacji na innym (pustym) dysku wyskoczył taki sam błąd.
Sprawdzę jeszcze na innej płycie głównej, aby wykluczyć jej uszkodzenie…


#13

Sprawdziłeś te sumy kontrolne? Pisząc, że wyskakuje “taki sam błąd” to który z dwu błędów, jakie pokazałeś masz na myśli?


(Robin-Otzi) #14

Jeszcze nie sprawdziłem sum kontrolnych… :frowning:
Wyskoczył błąd jak na zrzucie ekranu, hardware clock.
Sprawdzę w poniedziałek, bo to w pracy mam…