CrashJack
(CrashJack)
14 Listopad 2014 15:46
Gdy w synaptiku graficznym zaznaczam kadu, to jest on pod wykrzyknikiem i na czerwono podświetlony [uszkodzony?]
A jak chcę zaisntalować pidgina w tym samym synaptiku graficznym to jest taki błąd:
pidgin: Wymaga: libpurple0, ale nie jest on przeznaczony do instalacji Wymaga: perlapi-5.18.2 A gdy próbuje zainstalować kadu przez konsolę to tak: Czytanie list pakietów… Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie… Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub użyto dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming (“Przychodzące”). Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: kadu : Wymaga: libqt4-sql-sqlite ale nie zostanie zainstalowany E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety. A przy pidginie tak: Czytanie list pakietów… Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie… Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub użyto dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming (“Przychodzące”). Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: pidgin : Wymaga: libpurple0 (= 1:2.8.0) ale nie zostanie zainstalowany Wymaga: perlapi-5.18.2 E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety. Próbowałem użyć opcji -f insall t to samo Wpisałem nawet sudo aptitude install safe-upgrade i nic Próbowałem pobrać każdy plik osobno i potem trzeba pobrać innym plik aby poprzedni móc zainstalować i tak dalej aż w końcu ostatniego pliku nie da się zainstalować. :/A mój sources.list tak wygląda: # deb cdrom:[Linux Mint 17 _Qiana_ - Release amd64 20140624]/ trusty contrib main non-free # deb http://ftp.de.debian.org/debian sid main A w folderze sources.list.d takie repozytorium, może coś pomoże: additional-repositories.list danielrichter2007-grub-customizer-trusty.list dirk-computer42-c42-backport-trusty.list gezakovacs-ppa-trusty.list indicator-multiload-stable-daily-trusty.list i-nex-development-team-stable-trusty.list linrunner-tlp-trusty.list me-davidsansome-clementine-dev-trusty.list official-package-repositories.list official-source-repositories.list plushuang-tw-uget-stable-trusty.list tsbarnes-indicator-keylock-trusty.list tualatrix-ppa-trusty.list ubuntu-wine-ppa-trusty.list ubuntu-x-swat-x-updates-trusty.list webupd8team-java-trusty.list xorg-edgers-ppa-trusty.list
CrashJack
(CrashJack)
14 Listopad 2014 16:00
No niestety, taki komunikat wyskoczył.
Z opcją install -f też nic nie wychodzi.
Z kadu to samo, nawet repo dodałem, potem update i install.
Strasznie małomówny ten debianowy menadżer Jeśli nikt bardziej obyty nic Ci nie podpowie to wypróbuj dpkg −−ignore−depends=pakiet być może tylko mu się wydaje że potrzebuje tych zależności
Oczywiście system masz w pełni zaktualizowany?
CrashJack
(CrashJack)
14 Listopad 2014 16:11
Tak, system mam zaktualizowany, spróbuje tego dpkg --ignore-depends=pakiet
Agaton
(Agatonster)
14 Listopad 2014 16:50
CrashJack
3.11. Nie wstawiaj w postach dużej grafiki ani długich linków, które powodują rozjeżdżanie się Forum. Przyjmujemy maksymalną szerokość dla grafiki umieszczonej w poście 550 pikseli i rozmiar do 100 KB. Przy dużej grafice korzystaj z serwerów do zamieszczania grafiki (np. fotosik.pl ), do których możesz podać adres w poście lub wstawić miniaturę.
Proszę edytować post z grafiką i dokonać poprawki zgodnie z Regulaminem.
W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj, umieszczonego w prawym dolnym rogu swojego posta, następnie opcji Użyj pełnego edytora, znajdującej się pod edytowanym postem.
CrashJack
(CrashJack)
14 Listopad 2014 19:44
Grafika została poprawiona i dziękuję za poprawienie grafiki.
Wpisałem tak:
dpkg --ignore-depends=pidgin-ppa_0.0.7_all.deb
I nie instaluje się, zrobiłem przed i po ‘=’ spację i też źle wyszło. Czy źle to wpisuje ?
Spróbuj
dpkg -i --ignore-depends=libpurple0 pidgin-ppa_0.0.7_all.deb
-i oznacza zainstaluj
–ignore-depends=paczka - oznacza pominięcie tej zależności
marcin82
(marcin82)
14 Listopad 2014 20:14
No przecież jeszcze gorszego syfu w systemie narobicie …
Podaj wynik poleceń z termianala:
lsb_release -a
cat /etc/apt/sources.list
Na koniec najważniejsze:
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
CrashJack
(CrashJack)
15 Listopad 2014 12:43
No niestety:
lsb_release -a
cat /etc/apt/sources.list
Dodatkowo pokazuje:
ls /etc/apt/sources.list.d
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
http://wklej.org/hash/4ab131cb1d8/
CrashJack
(CrashJack)
17 Listopad 2014 13:35
No nic, nie rozwiązałem tego problemu, tylko przeinstalowałem minta.
Temat można zamknąć.
Przykro mi, że nie mogłem pomóc. Na przyszłość staraj się nie dodawać “dziwnych” repozytoriów jakie wyguglujesz, tylko trzymaj minimalną listę producenta dystrybucji. Jeśli koniecznie będziesz musiał zainstalować coś z poza niego (a repozytorium debianowe/ubuntu jest bardzo bogate więc wątpie) to dodawaj ppa ze strony producenta dla odpowiedniej dla siebie wersji systemu. Podejrzewam że błędy z zależnościami których doświadczyłeś były wynikiem właśnie takiego instalowania programów na oko, lub dodawania repozytoriów z nowościami
CrashJack
(CrashJack)
17 Listopad 2014 19:29
anon741072:
Przykro mi, że nie mogłem pomóc. Na przyszłość staraj się nie dodawać “dziwnych” repozytoriów jakie wyguglujesz, tylko trzymaj minimalną listę producenta dystrybucji. Jeśli koniecznie będziesz musiał zainstalować coś z poza niego (a repozytorium debianowe/ubuntu jest bardzo bogate więc wątpie) to dodawaj ppa ze strony producenta dla odpowiedniej dla siebie wersji systemu. Podejrzewam że błędy z zależnościami których doświadczyłeś były wynikiem właśnie takiego instalowania programów na oko, lub dodawania repozytoriów z nowościami
O ta wskazówka będzie przydatna.
Dokładnie, dla mnie ppa to nowa rzecz, więc muszę się jednak ograniczyć do minimum i nie pakować co się da. ;p
marcin82
(marcin82)
18 Listopad 2014 05:38
Tak, dokładnie ręcznego rzeźbienia w taki sposób poleconego niedoświadczonej osobie:
…