Błąd RAM po wymianie 2x4GB na 2x8GB

Witam,
INTEL CORE i5 6400 4x 2.7 GHz / 3.3 GHz TURBO
ASUS GEFORCE GTX 1050Ti 4GB / 128 BIT / DVI / HDMI / DP
HEC 450W 80 BRONZE PLUS

Płyta główna ECS H110H4-CM2
RAM Hynix 8GB 2x4GB DDR3 1600Mhz Aktualne
Wymieniłem na HyperX, DDR3, 2x8GB 1600MHz, CL10 (HX316C10FK2/16)

Po zainstalowaniu w slot płyty głównej HyperX komputer nie wstaje wydaje 3 krótke sygnały i tak bez przerwy.
Po włożeniu ponownie starego ramu komputer uruchamia się.
Bardzo proszę wszystkich o pomoc , ram kupiłem dzisiaj nowy.

Dziękuje za szybko odpowiedź wszystkim.

Wepnij pojedyncze sztuki tej nowej pamięci. Raz jedna …zobacz jak reaguje komputer , potem ja wyjmij i włóż drugą. I daj znać co się dzieje.

Cześć wexel1974 dziękuje za odpowiedź.

Po wpięciu kości pojedynczo raz jedną kość A do jednego portu , później do drugiego ten sam efekt.
Po zrobieniu identycznych czynności z kością B efekt jest ten sam. Komputer, po próbie odpalenie wydaje 3 sygnały o równej częstotliwości i tak bez końca.

Czy chcesz powiedzieć że włożyłeś pamięć 16
Ta płyta obsługuje max 16 ale 2x8 - 16 nie przyjnie

Cześć darek0107

Włożyłem 2 kości po 8G wcześniej były 2 kości po 4G.

Zobacz sobie w specyfikacji 16 max a nie po 16 max

Kingston Fury DDR3 16GB 1600 (2 x 8GB) CL10

Te pamięci miałem na myśli , mogę wkleić link do strony, z której zakupiłem, jeżeli to możliwe i potrzebne.

Witaj @Medionn

1. Sprawdzałeś ustawienia BIOS, czy jest opcja obsługi pamięci, którą można zmieniać?
  2. Gdzie pobierasz sterowniki do Twojej płyty?
  3. Podaj dokładny symbol “starych” pamięci.

1.Po włożeniu nowych kości nie jestem w stanie włączyć BIOS, komputer po wciśnięciu power wydaje tylko 3 krótkie dźwięki i tak bez końca. Mogę sprawdzić podczas podpięcia starych kości ale czego mam konkretnie szukać ?
2. Płyta to ECS H110H4-CM2 nie pobierałem do niej żadnych sterowników może robił to automatycznie win10 , nie było potrzeby wszystko działało dobrze na starych kościach. Poszukam sterowników najnowszych do płyty i manualnie spróbuje zainstalować jeżeli to miałeś na myśli.
3.

PC3L to pamięci “low voltage”. Wygląda na to, że Twoja płyta takich nie obsługuje.

Czyli pamięci ram do zwrotu ? Nie ma możliwości aby ruszyły na tej płycie główniej ? Trzeby by było wymieniać całą płytę główną… :frowning: Panowie pomórzcie znaleźć 2x8GB pamięci które będą pewniakiem do tej płyty . Dziękuje bardzo za pomoc …

Podaj dokładny link do strony Twojej płyty głównej.

Moduł 1.5V Ram powinien działać.

Może ta płyta obsługuje tylko 4GB RAM w każdym slocie? Łącznie 16GB.:no_entry:
Lub jest zależność w obsłudze kości jedno, dwustronnych… :-/

@voxcordi
Płyta ma tylko dwa sloty.

@Medionn
Włóż stare kości, uruchom BIOS, odszukaj na ostatniej zakładce Load Setup Defaults
Wybierz i potwierdź.
Wyłącz komputer, odłącz zasilanie całkowicie, naciśnij Power aby rozładować.
Wymień pamięci na nowe.
Podłącz zasilanie, uruchom komputer.

@iJuliusz

Zrobiłem dokładnie tak jak opisałeś
Dodatko zaktualizowałem Bios do https://www.medion.com/gb/service/_lightbox/treiber_details.php?did=15794 tej wersji wyciągnąłem baterię w płycie oraz reset zworką na płycie.

Pamięci dalej nie znajduje płyta , ten sam efekt co wcześniej
Próbowałem podłączyć starą 4G i nowe 8G razem i widzi tylko 4G.

Ok podpiąłem starą i nową kość razem , komputer odpalił poniżej przedstawiam jak to wygląda w CPU-Z
ram ram3 wiwi

Wydaje mi się , że rozwiązanie jest podbicie voltage w biosie? na 1,5V bardzo proszę o pomoc jak to zrobić??

Czy po włożeniu starych kości system też widzi 4GB?

Widzi 8GB jak włożę stare dwie kości

Tu nadal występuje konflikt poboru prądu.
Pamięć 4GB
obraz

Pamięć 8GB
obraz

Spróbuj odszukać ustawienia w BIOS dotyczące ustawień pamięci
Możesz zrobić zdjęcia z ekranów Bios, pomogę wybrać właściwe opcje.

Co do strony płyty głównej, podałeś stronę sklepu.
Trudno mi znaleźć stronę producenta na ECS lub Medion tej konkretnej wersji płyty.

EDIT: Autor rozpoczął taki sam temat na innym Forum.
Podsumowując.
Nie było możliwości odszukać instrukcji płyty głównej, gdyż bywa ona częścią zestawu PC Medion Akoya
Płyta w tej wersji nie obsługuje pamięci 1.5V
Na dowód znalazłem ofertę sprzedaży na AliExpress
obraz
Oraz oferty sprzedaży kompatybilnych pamięci, gdzie każda ma w oznaczeniu zasilanie 1.35V
obraz
obraz