Błąd rejestru windows 98 i jak zainstalować xp na 98?

dostalem kompa do naprawy :frowning:

przy włączaniu tego komputera (jest tak win98) wyskakują mi tryby w jakich można uruchomić komputer (normalny awaryjnu wiersz poleceń itd.)

Jak wybiorę jakiś tryb to wyskakuje mi że są usunięte lub uszkodzone pliki rejestry. Chcę zainstalować na tym kompiem xp więc cp mam teraz zrobić??

Bardzo proszę o pomoc poniewż komputer mam naprawić do 15.

Ustawiasz w BIOSie “Frist deviace” na CDROM. Wkładasz płytke z XPekiem, naciskasz dowolny klawisz żeby wystartować i postępujesz wg instrukcji. Instrukcja krok po kroku.

a którym sie wchodzi do biosu w win98 F8??

I proszę o dokładne podanie jak zmienić “Frist deviace” na cd-rom

W dniu 29.06.2008 , o godzinie 10:03 został dopisany post przez szynkaxd

(umiem formatować xp)

W dniu 29.06.2008 , o godzinie 10:05 został dopisany post przez szynkaxd

nie jak zmienić tylko jak znaleźć “Frist deviace” sorry

Wchodzisz w biosa F8 > Advenced bios features > First boot na CDROM (inne nazwy 1st boot Device itp) > save setting and exit.

Ale jak klikam F8 to nic :frowning: dopiero F10 wyskakuje mi jakieś menu podobne do biosu ale niema tam ani Advenced bios features ani First boot ;(

Jaki masz bios (firma) Wyświetla się na początku w procedurze POST. AMI, Award, itd…

Do biosu można wejść najczęściej przez DEL lub F2, a tu Masz też inne klawisze: http://students.mimuw.edu.pl/SO/Projekt … _user.html

Jeżeli chcesz naprawić rejestr w Win98 to polecam komendę “scanreg /restore”, tylko jak będziesz przywracać rejestr nie bierz ostatniej kopii (bo ta będzie uszkodzona) tylko możliwie weź jak najstarszą (będzie jakieś 5 dostępnych). Dzięki tej operacji powinieneś dostać się do systemu :smiley: Szczegółowy opis jak przywrócić taką kopię znajdziesz tutaj:

Jak ręcznie przywrócić rejestr systemu Windows 98/Me

I jeszcze małe info: kopie rejestru tworzone są automatycznie, bez wiedzy użytkownika, więc nie musisz sie obawiać, że takich kopi sam nie robiłeś :slight_smile: