Błąd RunDLL w czasie uruchamiania systemu

Witam. Mam niemal taki sam problem, różni się tylko treść, ale dzięki opisanemu tutaj sposobowi z Process Explorer dowiedziałem się nieco o tym komunikacie:

Path: c:\Windows\System32\rundll32.exe
Command line: rundll32.exe ScabsCategoricalness.dll,main 7 1
Current directory: C:\Users\Michal\AppData\Local\ChinkFunerals\

Current directory prowadzi do folderu ze skrótami internetowymi do Allegro i Booking oraz 2 plikami w formacie .dat (załączam zrzuty). Czy aby się tego pozbyć, wystarczy wywalić ten folder “Chink Funerals”, czy zostawić go i tylko wyczyścić, bo rundll32.exe to chyba nie ruszać?

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc, wyskakuje mi to już ze 2 lata. Pozdrawiam.komunikatcd

Na forum microsoftu jest informacja że może to być wirus więc pobiezrz malwarebytes antimalware i przeskanuj nim komputer

Zrób skan FRST i wklej tu logi bo prawdopodobnie otwiera się wraz z startem aplikacja która powoduje ten błąd

Uruchom też z prawami administratora konsolę cmd i wykonaj polecenie “sfc /scannow”

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_xp-performance/how-do-i-fix-a-rundll-error-at-startup/2a134423-3919-4fc2-a1dd-9c9b77d4ec11

Dzięki za pomoc. Skan zrobiony w Malwarebytes znalazł 39 rzeczy, w tym te z tego komunikatu. Wrzucam logi FRST, a skan z wiersza poleceń po 2% się zakończył - pojawił się komunikat, że nie można było ukończyć tej operacji.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale w Malwarebytes przeniosłem te 39 rzeczy do kwarantanny, a dopiero potem zrobiłem skan FRST. Czy wystarczy, że usunę to wszystko co jest w kwarantannie?

Addition.txt (80,3 KB)
malwarebytes.txt (6,7 KB)
Shortcut.txt (86,2 KB)
FRST.txt (187,8 KB)

Usuń to co znalazł malwarebytes

Pobierz program autoruns i zrób screena Sheldued task(Zaplanowane zadania)

Powinieneś całkowicie przeinstalować Firefoxa i Chrome i usunąć wszystkie ich dane(zakładki powinieneś sobie weksportować) ale to dopiero na sam koniec

Co do programów to możesz zastosować się do poniższych zaleceń
Usuń Winrar
Zaktualizuj 7-zip do wersji 18
Usuń Unity Web Player
Zamień OpenOffice na Libreoffice
Winodws 10 ma wbudowane otwieranie iso i nagrywanie na płyty więc nero możesz usunąć
Odinstaluj Microsoft office starter 2010 jak nie używsasz
Odinstaluj microsoft silverlight
Odinstaluj Wszyskie Java(jak używasz to pobierz i zainstaluj ze strony producenta najnowszą wersję)
Odinstaluj Bing Bar
Zamień Adobe Reader na SumatraPDF
Odinstaluj Adobe AIR i Flash Player jak nie używasz
Zamień uTorrent na bezpieczniejszy i bez reklam qBittorrent
Zaktualizuj VLC do wersji 3
Odinstaluj Podstawowe programy Windows Live
Odinstaluj PokerStars.eu

Odinstaluj resztę programów z których nie korzystasz

Przeskanuj potem jeszcze raz komputer malwarebytes i usuń to co pozostało wklejając tu log lub screena z czyszczenia

@michal509_509 po zastosowaniu porad @synaptyk :+1: daj znać czy wszystko udało się wykonać. Następnie zrób to co poniżej.

1. Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\Michal\Desktop
    fixlist.txt (19,5 KB)

2. Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.

3. Po restarcie wklej plik wynikowy. Będzie potrzebny.

Dziękuję Wam za pomoc. Usunąłem to co w kwarantannie i problem zniknął. Część rzeczy już odinstalowałem, niektóre będę musiał zostawić, np. ten Office, dostałem go z Windows 7, teraz mam z uczelni Office 365, ale nie wiem na jak długo po skończeniu studiów mi zostanie, a komputer i tak niedługo zmieniam, ten oddam rodzicom, którzy nie mają zbyt wielkich potrzeb.

W poniedziałek wykonam resztę działań i wrzucę co potrzeba!