Błąd Sensora "Sensor 1 alert!"

Witam, dziś gdy chciałem przepisać wentylator obudowy z gniazda fan3 do fan2 było normalnie lecz po jakimś czasie komputer bo próbie włączenia z trybu uśpienia sam się wyłączył i tak się włączal wyłączał i w końcu od samego początki tak jakby był wyłączony się zaczął włączać, wentylator nie tylko ten który przepinalem ale i CPU weszły na najwyższe obroty, a przy opalaniu kompa pisze Sensor 1 alert! Komputer oczywiście się uruchamia ale kto by chciał pracować z tak głośnym wentylatorami :frowning:

No i oczywiscie przepinalem też do gniazda fan3 z powrotem

Model płyty głównej?

D3062-A13 stara płyta fujitsu

Dodam też że przez cały czas dosłownie kręci się na zasilacza wentylator gdy tylko przy starcie na chwilę się kręcił

Jak wejdę do biosu i system monitoring to pisze Fan 2 none czyli ten do którego był podpiety na chwilę i sensor 1 OVERTEMP

Czytam właśnie w internecie, że na niemieckim forum ktoś miał ten sam problem:

U niego skończyło się to na wymianie płyty głównej. Prawdopodobnie padł czujnik temperatury albo podaje błędne odczyty. Jeśli to drugie, to spróbuj zresetować BIOS - wyjmij baterię z płyty głównej na 10 minut, włóż z powrotem i spróbuj ponownie. Jak nie pomoże, to obawiam się, że płyta do wymiany (podejrzewam, że naprawa będzie nieopłacalna).

Hmm zobaczę

Nie no nawet na 13 minut i dalej to samo maks obroty

Czyli co wymiana płyty głównej?

Nikt nie pomoże ? Muszę wymieniać płytę główną ? Może jakoś da się naprawić ten sensor (czujnik temperatury)?

Witam. Moje wentylatory chodzą od jakiegoś czasu prawdopodobnie na maksymalnych obrotach. Dam screena z speedfan, a i jeśli jest ta wiedza potrzebna to wentylatory które chodzą na max to w obudowie i na zasilaczu, nwm czy to wentylator na zasilaczu jest oznaczony jako PSU ale w speedfan są pokazane 2 wentylatory fan1 i PSU i chodzi na zasilaczu i w obudowie. Nie mogę regulować obrotów jak to robiłem zawsze, zawsze no i teraz też w biosie ustawione jest na obroty auto “Optimize cpu performance and optimize air flow czy coś takiego” i powinny wentylatory chodzić na małych obrotach, mam słaby komputer więc się mało grzeje i zawsze wentylator na CPU załączał się na jakąś minutę podczas gry, a gdy było gorąco w obudowie wentylator z obudowy również załączał się na minutę ale teraz nie mam możliwości kontrolowania, nie ważne czy ustawie na auto tak jak było ustawione zawsze, enhanced czyli maksymalna wydajność procesora i większy przepływ powietrza i wrócę do auto, czy też wszystkie na max i wrócę do auto. Pomocy :confused:

CPU: Pentium G620 (2x2.6GHz)

RAM: 4x2 gb DDR3 1333mhz

GPU: Nvidia GeForce GT 710

Zasilacz: 280W

Płyta główa: D3062-A13

Przy odpalaniu kompa wyskakuje informacja “Sensor 1 alert!” ale komputer się uruchamia. sf

Masz walnięty czujnik temperatury na płycie głównej, dlatego nie możesz sterować wentylatorami.

No to wiem, ale czy jest możliwość jakakolwiek inna naprawy tego niż wymiana płyty głównej?

O to już musisz pytać w serwisie. “Nowa” płyta kosztuje 60 złotych.

Aha, 60zł no to w sumie tanio :slight_smile:

Nie wypiąłeś przypadkiem sensora temperatury grzebiąc?