Cześć, przytrafił mi się taki błąd po aktualizacji do Windowsa 11. Posiadam antywirusa Bitdefender, przeskanowałem już komputer FRST - w załączniku podrzucam pliki FRST i Addition. Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Addition.txt (34,9 KB)
FRST.txt (36,8 KB)
To cofnij aktualizację.
A czy nie można rozwiązać tego w inny sposób, niż poprzez cofnięcie aktualizacji?
Jest kilka innych tematów, gdzie rozwiązaniem była funkcja „Fix” w programie FRST.
O ile w twoim raportcie jest odpowiedni event log z opisem awarii.
Dodałem w załącznikach 2 pliki z programu FRST po skanowaniu
Skany FRST robi się głównie w przypadku zawirusowania i trzeba poczekać na pomoc @iJuliusz .
Ty po prostu zaktualizowałaś na jeszcze nieprzetestowany do końca system Windows 11.
Twój problem zapewne wynika z braku jakiegoś pliku. Zwłaszcza, że robiłaś aktualizacje na laptopie.
To pytanie jakiego pliku system nie może odnaleźć, kiedy pojawia się błąd + ew print screen
W porządku, rozumiem
Błąd wyskakuje przy otwieraniu plików .pdf, zarówno tych, które już były na dysku, jak i tych, które dopiero pobiorę.
Plik naprawy można zrobić bo cos tam jest do zrobienia. Czy to rozwiąże twój problem?.
Poproś @iJuliusz, jak znajdzie czas to ci go zrobi.
P.S. Dwa uruchomione AV to nie przesada?
Inne typy plików mają podobnie?
Nowy Edge otwiera się? Możesz na okno dowolnej nowoczesnej przeglądarki www przeciągnąć PDF jak uszkodził Ci się „Adobe Reader”/„FoxIt Reader”/„Sumatra PDF”/„PDF-Xchange Editor” przy uaktualnieniu do Windows 11 (lub program wymaga poprawki ze strony producenta).
hmm ok, a spróbuj pobrany plik pdf przeciągnąć do okna przeglądarki i zobaczy czy otworzy. Może być firefox czy chrome
Sprawa dotyczy laptopa dziewczyny, którego ma teraz ze sobą na uczelni, wczoraj jedynie w ramach sprawdzenia czy same pliki nie są wadliwe, przesłała mi kilka pdfów i otworzyły się u mnie bez żadnego problemu. Także możliwe jest, że sam program, którego używa do otwierania tego typu plików nie do końca współgra jeszcze z Windowsem 11. Pod wieczór siądę i posprawdzam na nim dokładniej te rzeczy.
Z góry dziękuję za pomoc
Co do posiadania AVG i Bitdefender to wpis po AVG może być tylko śmieciem na poziomie rejestru.
Wtedy tylko wadzi estetycznie na liście w centrum zabezpieczeń (w XP tak było, od Visty może nie jest ładowany jak brakuje „dll/exe”).
Piąte przez 10 może to źle odinstalowane AVG „TuneUp” zostawiło w rejestrze popsute skojarzenie z aplikacją PDF (ale Avast niby to naprawił miesiąc po od zalania zgłoszeniami). Ale pobieżnie nie widzę w logach resztek (iJuliusz pisał, że nowszy FRST zacznie to raportować - może po roku wycofali detekcję…).
Niby do oczyszczenia może być cały Alternata Data Stream.
To nie patrz pobieżnie.
Znaczy widzisz maflormację skojarzeń PDF z plikiem AVAST/AVG.
Niby modyfikacje IFEO wywali też malwarebytes / adwcleaner.
W tamtym zdaniu nie mam na myśli katalogu z aktywnym AVG antywirus bez funkcji „TuneUp”.
Widzę tylko to ze jest tam trochę odniesień do plików których już nie ma.
Trochę odniesień do rozszerzeń przeglądarki których nie ma.
Że w sekcji Rejestr tez coś jest. Mamy tez proces o którym wiemy tylko ze Rejestr go zanotował a z moich info wynika ze niewiele o nim nie wiadomo, ponoć to filter driver
Zaś co ty widzisz to nie wiem.