Błąd uwierzytelniania B593s-22


(olki-pl) #1

Posiadam 2 routery B593s-22. Jeden w sieci PLUS drugi w ORANGE. Na obu urządzeniach nagle istnieje problem z uwierzytelnianiem sieci po wifi. Zaczeło tak się dziać tuż przed świętami.
Po restarcie WIFI działa, ale tak od ok 10min do np 2h i problem sie pojawia. Robiłem już i reset do fabrycznych i to samo się dzieję :frowning:
Dzieję się tak na każdym urządzeniu które próbuje się połączyć po WIFI. Po kablu połącznie i internet działa bez problemu.
Pomyślałem że to wina softu może się urządznia zaktualizowały, ale pokazuje mi wersje na jednym z urządzeń np V200R001B180D20SP05C69 2013r.


(66Garoz) #2

Kanał sieci WiFi w routerze ustawiłeś na sztywno czy Automat?


(olki-pl) #3

Auto 20MHz.
Szyfrowanie WPA-PSK WPA2-PSK2

Nawet zmieniłem już nazwe sieci na krótką i inne hasło niż było że może coś się gryzie…


(66Garoz) #4

Kanał WiFi w 2.4Ghzod 1 do 12 lub 13, a dla 5Ghz 38-48 najczęściej.


(olki-pl) #5

tu jest tylko 2,4
Korzystałem z tych routerów od kilku miesięcy i było AUTO. Nagle oba się ■■■■■ły.
w dwóch różnych miejscowościach się znajdują…


(66Garoz) #6

Ustaw kanał 7 ja tak używam bo większość jedzie na auto, a routery nawet na auto rzadko wybierają kanał 7.


(olki-pl) #7

Ok zaraz tak zrobie, ale to dziwne że nagle 2 identyczne modele zaczeły mieć taki sam problem, a kilka miesięcy było ok.


(66Garoz) #8

Ktoś ma na auto z sąsiadów i się “gryzie” :slight_smile:


(olki-pl) #9

Wątpie bo jedno urządzenie mogę się wziąć pod uwagę (Warszawa), ale drugie urządzenie mała miejsowość gdzie czasem tylko coś obok znajdzie. Zaraz robię restart i test będzie.


(66Garoz) #10

Ja do sąsiadów mam po 300-400metró i nie raz smartfon na dwie kreski łapie ich WiFi. Wies nie w bloku.


(olki-pl) #11

Ok zrobilem restart. Mamy godzine 17:00 zobaczymy co się będzie działo :slight_smile:


(66Garoz) #12

Jaki restart ja pisałem, żebyś kanał ustawił na nr 7 ?? :stuck_out_tongue:


(olki-pl) #13

Zrozumiałem oczywiście, ale po zmianie na kanał ręcznie wymusiło to restart :slight_smile:
Sprawdziłem jest kanał 7


(olki-pl) #14

K… ok 30 35min i rozłączyło :\


(66Garoz) #15

To znaczy, że umiera router. Nikt ci zdalnie nie naprawi.