Błąd w index php?


(Slawjot) #1

Podczas otwierania zakładki galeria pojawił się komunikat:

Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in /home/users/gobryte/public_html/galeria/index.php on line 161

galeria była założona gotowym skryptem, bez ingerencji w kod.

Jak mogę poprawic kod bez utraty danych?

Sławek


(Drobok) #2

Jak nie kopałeś w kodzie to znalazłeś buga w skrypcie. Najprawdopodobniej jakiś dziwny znak w nazwie pliku który wrzuciłeś. Popraw w bazie danych + nazwa pliku na serwerze i będzie ok. Ew usuń plik i dodaj nowy.


(Slawjot) #3

Dzięki.

Problem polega na tym, że ja tylko obsługuję stronkę w Joomli. Wrzucam fotki i artykuły. Nie znam się na bazach danych i php. Stronka śmigała od 2008 roku bez problemów i nagle taka “kaszana”. Właściciel dysku “ehost” umywa ręce, przywrócenie kopii ustawień nic nie zmienia. Jeżeli nie poprawię błędu w kodzie - utracę całą galerię - 4 lata.

Sławek


(Drobok) #4

Ja ci bez kodu nie pomogę, jasnowidzem nie jestem. Gdybyś mieszał w kodzie to stawiałbym na twój błąd / błąd przy instalacji wtyczki widgeta etc. A jako że tego nie robisz to na 90% jest to zła nazwa pliku / jakiś ciąg znaków w artykule. Jeśli używasz jakiś konkretnych wtyczek do obsługi trzeba szukać na ich stronach /forach. Wystarczy przywrócić backup (w tym bazę danych), bądź pobawić się bazą danych / nazwami plików na serwerze.

Tutaj nie ma co gadać, jedynym wyjściem dla ciebie jest przywrócenie bazy danych i wrzucenia ostatnich zdjęć ponownie bądź udostępnienie danych osobie trzeciej (ogarniającej).

Co masz na myśli pod tym pojęciem ?? Jeśli przywróciłeś bazę / pliki z serwera to backup jest zrobiony z błędem i ciężko będzie znaleźć przyczynę problemu. Lecz nie ma co rozpaczać, wszystko jest możliwe. Jeśli masz dostęp do panelu admina to wyłącz ostatnio wrzucone zdjęcia / artykuły po kolei i zobacz czy błąd dalej występuje.


(Pablo_Wawa) #5

Uwaga: czasami takie komunikaty pojawiają się w PHP z powodu tego, że plik *.php ma kodowanie UTF-8 with BOM (z 2-bajtowym nagłówkiem) - należy używać kodowania UTF-8 without BOM (bez BOM) - z tym, że zazwyczaj parser PHP “sypie” ostrzeżenia już na samym początku skryptu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/BOM_%28informatyka%29


(Drobok) #6

Ale gość nie kopał w kodzie, strona działała + skrypt to cms. Więc taka opcja raczej jest równa 0 :slight_smile: (chyba że ktoś podaje złe informacje)


(Slawjot) #7

Hej

Spec z ehost stwierdził, że używam starego php (zainstalowałem skrypt w 2008 roku z ich strony) i doradził przejść na nowe php - 4 lata! Czy stracę całą bazę fotek?