Witam wypaliłam na płycie DVD wspomnianego wcześniej linuxa i wybieram go przez BIOS-a ,ale kiedy chcę go zainstalować wyskakuje mi błąd (MP-BIOS bug 8254 timer not connected to IO-APIC ACPI PCC PROBE failed softreset failed device not ready ) , a kiedy sprawdzam na płytę pod kątem błędów odczytu to wszystko idzie szybko ale zatrzymuje się przy jednym pliku ( ./casper/filesystem.squashfs ) pliku i wyświetla ,że znalazło jeden błąd .
Czy mógłby mi ktoś prosto wytłumaczyć krok po kroku co mam zrobić ,żeby pozbyć się tego błędu ?
Jeżeli faktycznie płyta nagrała się z błędem, to jedyne co możesz zrobić, to ją wywalić.
Przed nagraniem kolejnej sprawdź sumy kontrolne pobranego obrazu (plik kontrolny będzie w tym samym miejscu z którego pobierałeś obraz). Jeżeli się nie zgadzają, to trzeba pobrać jeszcze raz, jeżeli się zgadzają, to coś poszło nie tak podczas nagrywania.
Według mnie będzie lepiej, jeżeli utworzysz bootowalnego pendrive’a - mniej nerwów oraz mniej wydanych pieniędzy w błoto. No i możesz z niego stworzyć fajną bazę wszystkich znanych dystrybucji linuksowych. Do tego polecam programy: UNetbootin oraz YUMI, z których korzystałam i nadal korzystam :D.