Błąd w pliku main.inc.php

(Toxek1) #1

Witam all !!

Probuje tworzyć “zawansowane tworzenie stron www” :smiley: i dopiero wtajemniczam się w język PHP.

Więc stworzyłem plik index.php i zrobiłem tak, żeby ładował moduły.

Stworzyłem moduł treści i na stronie pokazuje mi się treść i błąd w pliku main.inc.php w wierszu 15,

Parse error: syntax error, unexpected $end in /var/www/sites/yoyo.pl/m/y/myworldcomp/moduly/main.inc.php on line 15

Czy ktoś może mi pomóc ?? Kod main.inc.php:

?php # Skrypt 2.5 - main.inc.php


if (!defined('BASE_URL')) { {


	require_once ('../include/config.inc.php');


	$url = BASE_URL . 'index.php';

	header ("Location: $url");

	exit;


}

?

Strona w rozbudowie…

[/code]

(adpawl) #2

Zamiast

if (!defined('BASE_URL')) { {

Powinno być

if (!defined('BASE_URL')) {
(Toxek1) #3

Też tak probowałem i jak tak zrobiłem to pokazuje mi się błąd:

WystÄpiĹ bĹÄd w skrypcie '/var/www/sites/yoyo.pl/m/y/myworldcomp/moduly/main.inc.php' w wierszu 5: 

main() [function.main]: Unable to access ../include/config.inc.php 

Data/godzina: 7-12-2008 12:48:33

Mam stworzony plik config.inc.php: http://wklej.org/id/85107ed9b5

adpawl wiesz może gdzie jest problem ??

(adpawl) #4

Jak w komunikacie, “Unable to access …/include/config.inc.php” brak dostępu do pliku, może ścieżka źle podana :wink:

Poza tym, do czego jest to odwołanie z config.inc.php ?

require_once(’./include/config.inc.php’); :roll:

(Toxek1) #5

Ścieżka jest dobrze podana, a to require_once(’./include/config.inc.php’); jest po to, żeby przekierować użytkownika do strony głównej.

Można to zrobić inaczej ??

(Airborn) #6

można inaczej, nawet trzeba, bo w ten sposób nie zrobisz żadnego przekierowania, poczytaj o podstawach php, zainteresuj się funkcję header()

(Toxek1) #7

WIesz ja kupiłem książke o PHP i tak pisało, żeby zrobić, żeby stworzyć folder include i stworzyć tam dwa pliki footer.html i header.html, no i oczywiscie config.inc.php, ale zapewnie ten plik header.html nie ma nic związanego z funkcja header(), co nie ?? Jak ktoś może to poproszę o wytłumaczenie tej funkcji, albo link do strony :slight_smile:

(adpawl) #8

O funkcji header() masz tu:

http://pl2.php.net/header

http://www.webdiary.pl/modules/manualph … ion.header. (ma być kropka na końcu!)

…w pierwszym poście masz przekierowanie z uzyciem header

header ("Location: $url");

Przekierować też można np. tak:

echo '';

Natomiast include/include-once, require/require-once -służą do dołączania pliku.

(Toxek1) #9

Ten drugi link chyba nie działa.

Ale jak robie tak jak na dole to w ogole nie chce wejść na strone:

<?php # Skrypt 2.5 - main.inc.php


	header ("Location: htttp://www.myworldcomp.yoyo.pl/");

	exit;	

?>

Strona w rozbudowie…

[/code]

(adpawl) #10
  1. bo w linku ma być na końcu kropka

  2. a wklej w pasku adresu przeglądarki: htttp://www.myworldcomp.yoyo.pl - i zobacz co będzie :stuck_out_tongue:

-przekierowanie działa, tylko strona niet :stuck_out_tongue:

(Toxek1) #11

*** jaki zamuł, tam nie powinna być 3t w http :open_mouth:

Błąd poprawiony, strona działa tylko w Operze, a czemu nie działa na innych przeglądarkach ?? W FF mam komunikat taki:

Pętla przekierowań

Firefox wykrył, że serwer przekierowuje żądanie tego zasobu w sposób uniemożliwiający jego ukończenie.
(adpawl) #12

Bo masz spierniczony kod, jakieś problemy z przekierowaniami …nawet walidator się wykłada

http://validator.w3.org/check?uri=http% … ne&group=0

(Toxek1) #13

Aha dobra dzieki za pomoc :slight_smile: Już se poradze :smiley: