Mój cały problem zaczął się od errora Origina. Okazało się, że w moim komputerze brakuje Service Pack 1. Niby wszystko okej, idę zainstalować aktualizacje przez Windows Update, a tu nagle “System Windows napotkał nieznany błąd: 800B0100”. No to klops, żadna aktualizacja nie idzie. Szukałam pomocy w internecie, znalazłam parę programów, które powinny naprawić problem. I rzeczywiście, naprawiły, do połowy. Wyskoczyła informacja o nowych aktualizacjach na pasku zadań, natomiast, kiedy wchodzę w WU dalej wyświetla się “Błąd 800B0100”. Postanowiłam również przeczyścić Ccleanerem, jednak dalej to samo.
Dodam również, że jakieś aktualizacje zostały zainstalowane, tylko ten cholerny Service Pack nie chce się zainstalować. Po kilku pierwszych (bodajże 12) aktualizacjach, wyświetliło mi się okienko z napisem informującym, że “ten system Windows 7 jest przestarzały” i że powinnam update’ować do 10. Niżej była opcja “Pobierz Service Pack 1 dla Windows 7”, więc kliknęłam ją. Przy wyłączaniu komputera było wyświetlane “Instalowanie aktualizacji 1/2”, jednak nie zakończyły się one i kiedy włączyłam komputer, po Service Packu ani śladu, a w WU dalej ten sam błąd. Kończą mi się pomysły, więc piszę tutaj.
Zainstalowanie Service Pack’a 1 jest absolutnie konieczne i priorytetowe. Może pobierz i zainstaluj stąd:
Jednak po prawej z przycisku “Wszystkie wersje” wybierz wersję odpowiednią dla Twojego systemu, 32- lub 64-bitową. Dopóki to się nie uda, nie ma mowy o rozwiązaniu innych problemów z WU i innymi aktualizacjami.
Niestety, Instalacja nie powiodła się. "Błąd systemu uniemożliwił zainstalowanie dodatku Service Pack 1". Wyskoczyło mi również przekierowanie do strony z pobraniem narzędzia Check For System Update Readiness Pobierałam wersję 64-bitową.
Raczej nie pobieraj tego “narzędzia”, bo to może być niebezpieczne. Pobierana wersja powinna być tożsama z wersją zainstalowanego systemu operacyjnego.
W tej sytuacji wydaje się, że system jest poważnie uszkodzony, być może przez poprzednie próby uzdrawiania.
Osobiście użyłbym płyty instalacyjnej Windows’a 7, uruchomił jej “setup” pod istniejącym systemem i przeprowadził nadpisanie systemu. Nie traci się przy tym żadnych danych.
Instrukcje szczegółowe są w sieci, np.: Naprawa Win7.txt (2,6 KB)
Chciałabym poradzić sobie z tym na obecnym poziomie. Boję się, że coś zepsuję. Na razie poszukam jeszcze innych rozwiązań, ostatecznie użyję tego. Dziękuję za pomoc.
Rozumiem, aczkolwiek sam sposób jest dość prosty (do pewnego momentu można go przerwać), choć też nie zawsze skuteczny, jeśli doszło do uszkodzenia tzw. rejestru Windows’a.
Zreinstalowałam Windowsa, WU działa płynnie .
Jednak, w pobranych aktualizacjach widać, że został pobrany Service Pack 1, ale kiedy wchodzę we właściwości komputera, SP już tam nie ma.
O co może z tym chodzić?
Świeżo zainstalowany Windows 7 bardzo często fałszywie informuje w oknie WU, że Service Pack 1 jest zainstalowany, gdy faktycznie nie jest! To właśnie widać w: PPM na Mój Komputer > Właściwości.
Dlatego należy “ręcznie” zainstalować pobranego uprzednio Service Pack’a (link wyżej).