Witam mam problem z zainstalowaniem karty intela pokazuje mi się coś takiego: nie umiem jeszcze instalować z tar.bz a instalowałem poprzez deb
Aktualna wersja instalatora obsługuje Ubuntu 15.10 i Fedorę 23. W innym przypadku wyrzuci błąd, taki jak Twój (niewspierana wersja dystrybucji).
Kartę Intela masz już zainstalowaną, także nie musisz się tym przejmować Sterowniki do układów Intel HD, przychodzą wraz z systemem - to ich zaleta. Instalator pozwala tylko dobrać się wcześniej do komponentów, które z czasem i tak spływają do repo.
Po co instalować sterowniki Intela, jak każda dystrybucja ma już je dołączone?
Zmień w pliku /etc/rls coś, nie pamiętam dokładnej nazwy. Użyj nano, vi… Ważne być pracował na prawach roota. W tym pliku zmień z 16.04 na 15.10 i z xenial na wily. Nie rób apt-get update, tylko odpal instalator Intel.
Instalator może potem sypać błędami, ale jest to rzadkość. Rozwiązania znajdziesz w Google.
Na końcu ponownie edytuj plik /etc/rls coś na prawach roota, i zmień na 16.04 i xenial
Jądro Linuksa ma w sobie sterownik. Po co instalować coś co już jest?
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Karta graficzna w Windows też może działać na sterownikach od Microsoftu. Jednak instaluje się sterowniki do niej.
W mojej Toshibie nb520 źle działała grafika. Nie można było wybrać maksymalnej rozdzielczości. Instalacja sterowników Intela pomogła.
W Ubuntu zainstaluj xserver-xorg-video-intel oraz sterowniki mesa - to winno już być w systemie.
[lucjan@archlinux ~]$ pacman -Qs mesa && pacman -Qs video-intel
local/mesa-demos-git 8.3.0.15.g9dea504-1
Mesa demos and tools
local/mesa-dev-git 11.3.0_devel.80903.cf6dadb-1
an open-source implementation of the OpenGL specification, git version
local/mesa-libgl-dev-git 11.3.0_devel.80903.cf6dadb-1
Mesa 3-D graphics library
local/mesa-vulkan-headers-dev-git 11.3.0_devel.80903.cf6dadb-1
Vulkan header files
local/mesa-vulkan-intel-dev-git 11.3.0_devel.80903.cf6dadb-1
Intel's Vulkan mesa driver (git version)
local/xf86-video-intel-git 1:2.99.917+641+ge4ef6e9-1 (xorg-drivers xorg)
X.org Intel i810/i830/i915/945G/G965+ video drivers
U mnie taki zestaw działa bezbłędnie.
- Odkopałeś miesięczny temat.
Nowsza wersja w pewnych przypadkach może poprawić jakiś błąd lub zwiększyć wydajność, tak że czasem ma to sens.
Zawsze można użyć mesy w wersji git i nowszego kernela, na to samo wyjdzie.