Bład z windowsem pod K8v-xe

Witam. Mam taki problem że, kiedy próbuje instalować Windowsa pod płytę główna Asus K8v-Xe to instalacja nie zostaje pomyślnie przeprowadzona. Problem jest taki że, gdy instaluje system instalator ładuje pliki z których będzie korzystać i potem następuje zawieszenie się instalacji. I tak jest w kółko. Instalacja systemu zawiesza się w różnych momentach - nieraz później nieraz szybciej. Na pewno nie jest to wina płytki z Windowsem. Często zawiesza się przy momencie w którym ładowane są pliki Windows , coś tam <ładowanie debugera jądra > itp. Dodam że kiedyś miałem na tej płycie głównej Windowsa którego wgrywał mi starszy znajomy.

W między czasie próbowałem instalować Linuxa. Ten system również zawiesza się w procesie kopiowania plików. Może jest to wina połączenia napędu z dyskiem twardym? Czekam na pomoc! Pozdrawiam.

Na początek sprawdź taśmy łączące napęd z płytą oraz dysk z płytą. Jeśli masz taką możliwość wymień ją.

Sprawdź też RAM np memtest’em

Płyty nie da rady wymienić. System normalnie mogę zainstalować na drugiej płycie bo mam jeszcze inną. Ale na tamtej jest tak że system często sie zawiesza, czasami nie wczytuję się dysk twardy albo zanika w trakcie pracy.

Nie masz wymieniać płyty (głównej lub instalacyjnej), a taśmy łączące dysk twardy z MoBo, oraz Naped CD/DVD z MoBo.

Najpierw jednak sprawdź ich połączenie.

Nie jest to co prawda drogi “sprzęt” ale po co wydawać chociaż takie pieniądze, jeśli z taśmami wszystko OK.

:wink:

Dzisiaj mam zamiar kupić te taśmy. Zdam raport później czy bedzie działać :slight_smile:

Dodane 19.02.2010 (Pt) 17:42

Niestety. Wymiana kabli nic nie pomogła.