Błąd ze skryptem

Zrobiłem tak jak tu jest

http://compzone.org/art-System+komentarzy+wraz+z+administracja+w+php-33.html

Dodałem swoje hasła i nazwy żeby połączyło się z bazą a tu co? "Nie można połączyć się z bazą komentarze "

I nie wiem co mam zrobić :frowning: może ktoś znajdzie błąd w skrypcie?? Albo zna jakiś podobny do tego??

zmień w skrypcie

die ("Nie można połączyć się z bazą MySQL");

na

die(mysql_error());

to pokaże ci faktyczny błąd generowany przez serwer MySql, wrzuć go do postu, to będzie można zaradzić coś więcej.

jest takie cos

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to MySQL server on 'mysqlx.yoyo.pl' (10061) in C:\Program Files\WebServ\httpd\Nowy folder (9)\komentarze.php on line 9

Can't connect to MySQL server on 'mysqlx.yoyo.pl' (10061)

Nie wiem co to znaczy ;p i takie cos

Lost connection to MySQL server at 'reading initial communication packet', system error: 111

W dniu 18.06.2008 , o godzinie 14:59 został dopisany post przez Emma DJ

A czy ktoś zna/zrobi skrypt z anty spamem i z kontem admina ze gość doda koment i ja go muszę potwierdzić?? tak jak jest na tej stronie???

No bo lol :slight_smile: podajesz w kodzie swoje mySQL a ni joja! Poczytaj o loginie i hasle w tym WebServ. Dawno nie kodowałem w PHP ale w mySQL podajesz localhost, użytkownika :admin a w tym servie chyba nie ma hasła na konto.

mniej-wiecej coś takiego jak pisze Alien6 - prawdopodobnie mylisz adres/nazwę serwera - w serwerach instalowanych lokalnie używasz zazwyczaj “localhost” i najczęściej masz dostęp bez hasła (więc mysql_connect możesz wywołać bez parametrów)

żeby dorzucić autoryzację posta wystarczy:

• dodać jedno pole kontrolne do tablicy z komentarzem (np. pole typu bool o nazwie np. “czy_akceptacja”)

• w mechanizmie dodającym posty do bazy ustawić wartość “czy_akceptacja” na “false”

• na stronie przemodelować skrypt tak, żeby wyświetlał tylko wpisy, które mają pole “czy_akceptacja” ustawione na “true”

• dać możliwość administratorowi ustawianie wartości “czy_akceptacja” na true/false lub ew. usunięcia posta.

W dniu 18.06.2008 , o godzinie 17:58 został dopisany post przez longwayhome

a co do antyspamu, to zależy jaki konkretnie rodzaj zabezpieczenia dla postów masz na myśli, różne metody różnie się konstruuje…