Blady ekran przy odtwarzaniu filmów (oprócz WMP)


(Szprotka1412) #1

Jak włączam jakiś film w innym programie niż WMP to ekran jest strasznie blady. Może to wina sterowników? Jeśli macie jakieś rozwiązanie tego problemu to zapodajcie (link). :slight_smile:


(scripter1) #2

Czym odtwarzasz (w sensie jakim programem), jakie masz kodeki?

Z tego co zauważyłem to kodek FFDShow ma tendencje do robienia bladziochy w wielu filmach (to jedna z jego kilku poważnych wad).


(Szprotka1412) #3

Odtwarzałem już na allplayer, bestplayer vlc i tylko na wmp ekran nie jest blady. Kodeki mam ze strony firmowej Della, bo takie miałem zainstalować


(scripter1) #4

Chyba chodziło ci o sterowniki bo nie słyszałem aby Dell robił kodeki.

Ale oki, już mam wyobrażenie co się dzieje na twoim kompie.

Najpierw upewnij się że masz najświeższą wersję ALLPlayera z http://www.allplayer.org/ (wersję z instalatorem).

Teraz uruchom ALLPlayera i pobierz wszystkie aktualizacje według tego poradnika: http://www.allplayer.org/pl/liveupdate/liveupdate-adv (najlepiej zrobić to uruchamiając ALLPlayera jako administrator) - koszt jednego smsa.

Na koniec upewnij się że w ALLPlayerze masz w filtrach ustawione wyjście video na EVR - w tym trybie kolory powinny zawsze być żywe.

Teraz jeśli chcesz aby z tych kodeków od ALLPlayera mogły korzystać inne programy (takie jak WMP) to postępując według tego porady na stronie http://www.allplayer.org/pl/liveupdate/liveupdate-reg zaznacz rejestrowanie kodeków i ponownie pobierz kodeki ręcznie zaznaczając wszystkie ręcznie.


(Szprotka1412) #5

Teraz za to wyskoczyły mi dwa (poważne) problemy z kodekami obrazu, przy skanowaniu systemu przez allplayer. Jeden naprawiłem po wpisaniu kodu. Drugi nie chce się naprawić, a przez to nie moge ściągnąć tamtych kodeków.

Poza tym przy odtwarzaniu niektórych filmów wyskakuje mi Error "xvidcore.dll not found". Ale film działa, blady;p.


(scripter1) #6

szprotka1412 , właśnie dlatego napisałem że najlepiej uruchomić ALLPlayera jako administrator a potem zrobić aktualizację bo czasem windows może blokować niektóre pliki.

Z tego samego powodu najlepiej ponownie uruchomić windowsa i tuż po starcie bez uruchamiania jakichkolwiek programów (w tym również przeglądarek) uruchomić ALLPlayera jako administrator (bez filmu, klikając prawym klawiszem na ikonie programu) i w tym trybie pobrać to co nie chciało się wcześniej pobrać (jak klikniesz przycisk zaawansowane to pokaże ci się dokładna lista kodeków i będą dokładniejsze informacje jeśli coś się nie chce pobrać).

A film ci działa mimo tego komunikatu najwidoczniej dlatego że ALLPlayer próbuje odtwarzać różnymi kombinacjami kodeków.