Błędnie pokazuje CPU


(Bcc) #1

Wczoraj zakupilem Semprona 2800+ (_http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13176&szerokosc=1002_) lecz system i bios widzi athlona 1900+ ;/

Dzownilem do komputronika (poniewaz tam zostal zakupiony procesor) i dostalem odp ze pewnie moja plyta gl nieobsluguje takiego rodzaju procka(wiec mam zrobic aktualizacje biosu) lub w biosie cos mam zle ustawione.

Aktualizacja wydaje mi sie zbedna poniewaz plyta gl byla niedawno zakupiona (www.asrock.com/product/K7VT4A%20PRO.htm)

FSB mam ustawione na 133 poniewaz przy 166 komp sie wiesza albo wogole niestartuje, takze dramy sa ustawione na 266 poniewaz przy 333 wystepuje wczesniejsza sytuacja

Zabardzo w sprzecie sie nieznam takze prosiłbym o pomoc czy da się cos zrobic??

wkleje wazniejsze jeszcze logi z cpu-z;

BIOS Tables


K7/K8 PSB found at address 0xFB440

PSB version 1.2

Voltage stabilization 2000 usec

Ramp Voltage Offset 0 mV

Max voltage step 25 mV

PLL lock time 100 us

Number of P-States 3

Processors Information


Processor 1 (ID = 0)

Number of cores 1

Number of threads 1 (max 1)

Name AMD Athlon MP

Codename Thoroughbred

Specification AMD Athlon XP 1900+

Package Socket A (462)

CPUID 6.8.1

Extended CPUID 7.8

Core Stepping B0

Technology 0.13 um

Core Speed 1595.6 MHz (12.0 x 133.0 MHz)

Rated Bus speed 265.9 MHz

Instructions sets MMX (+), 3DNow! (+), SSE

L1 Data cache 64 KBytes, 2-way set associative, 64-byte line size

L1 Instruction cache 64 KBytes, 2-way set associative, 64-byte line size

L2 cache 256 KBytes, 16-way set associative, 64-byte line size

FID/VID Control no

K7 Thermal sensor yes

Chipset


Northbridge VIA KT600 rev. 80

Southbridge VIA VT8237 rev. 00

Graphic Interface AGP

AGP Revision 2.0

AGP Transfer Rate 4x

AGP SBA not supported, not enabled

Memory Type DDR

Memory Size 384 MBytes

Memory Frequency 166.3 MHz (FSB + 33 MHz)

DRAM Interleave 4-way

CAS# 2.5

RAS# to CAS# 3

RAS# Precharge 3

Cycle Time (tRAS) 6

Memory SPD


DIMM #1

General

Memory type DDR

Manufacturer (ID) (0000000000000000)

Size 256 MBytes

Max bandwidth PC3200 (200 MHz)

Part number

Attributes

Number of banks 1

Data width 64 bits

Correction None

Registered no

Buffered no

EPP no

Timings table

Frequency (MHz) 166 200

CAS# 2.5 3.0

RAS# to CAS# delay 4 4

RAS# Precharge 4 4

TRAS 7 8

DIMM #2

General

Memory type DDR

Manufacturer (ID) SpecTek Incorporated (7F7FB5FFFFFFFFFF)

Size 128 MBytes

Max bandwidth PC2100 (133 MHz)

Part number

Serial number FFFFFFFF

Manufacturing date Week 255/Year 255

Attributes

Number of banks 1

Data width 64 bits

Correction None

Registered no

Buffered no

EPP no

Timings table

Frequency (MHz) 100 133

CAS# 2.0 2.5

RAS# to CAS# delay 2 3

RAS# Precharge 2 3

TRAS 5 6


(Emilmlo) #2

FSB jest źle ustawione zamiast 133 MHz powinno być 166 MHz dlatego wyświetla Athlon 1900+ 1595.6 MHz a jaki wentylator dałeś :?:


(Bcc) #3

ale wlasnie przy 166 piszczy i jest czarny ekran

wentylator byl takze nowy zakupiony z prockiem Spire WhisperRock V SPA04S4-U


(Szpanerl) #4

musisz wgrac nową wersie biosu

http://www.asrock.com/support/download. … 7VT4A#bios

wersie 1.20

instalujesz programem QFlash

restartujesz kompa

wtedy widzi ci poprawne sempron2800+

SZUKANIE I CZYTANIE NIE BOLI


(Bcc) #5

ja mam model pro (http://www.asrock.com/support/download. … 20Pro#bios) czyli skopal bym gdybym gral ta twoja wersje 1.20?

apropo QFlash’a - da sie nim aktualizowac bios z win? bo z tego co wszedzie czytalem to do ashrockow idzie tylko z dosu poprzez ASRflash?


(JNJN) #6

Jeśli to ta płyta to wgraj najnowszy bios 1.8 tylko dos.

http://www.asrock.com/support/download. … 20Pro#bios

Jak to zrobić tu:

http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t14680.html

I ustaw FSB procka na 166 i pamięci na 166(333) i zapisz bios Save i powinno grać.

Jak dalej problem,odłącz kompa od zasilania 230 V,wyjmij baterię na 30 minut,włóż i ustaw co trzeba i zapisz Save i zobacz.

Sprawdź również zasilacz - jak tam napięcia.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=9809

Sprawdź poprawność założenia coolera na CPU i czy pasta na CPU jest.


(Bcc) #7

zrobilem aktualizacje biosu ale nic sie niezmienilo, komp przy zmianie fsb na 166 niechce sie uruchomic :confused:

juz sam nie wiem, trzeba bedzie wybrac sie do serwisu :?


(Bcc) #8

bezsensu rozmawiazanie aby kupowac plyte skoro obecna mam ~3 miesiace

byc moze gdzies trzeba zworki poprzekladac albo mam za slaby zasilacz (230W) ?


(Aminokwasy) #9

Nie być może a napewno trzeba zmienić zworki zajrzyj do manuala jak je ustawić żeby mieć FSB 166 :stuck_out_tongue:


(system) #10

@Mattias

PAMIEC Ci Chlopie nie wyrabia PC2100 a dajesz @166=PC2700 :!:

Wyjmij ta jednoa kasc 128mb albo ustaw na sztywno pamieci 133.

I jak tu ma niepiszczec jak pamieci niewyrabiaja :!:


(JNJN) #11

OTy - kosmos.

I faktycznie ChrisG może mieć rację - czyli albo ustaw w biosie FSB pamięci na sztywno na 133(266),albo wyjmij ten moduł PC2100 i zostaw tylko w I banku moduł PC3200 i ustaw FSB dla CPU 166,a dla pamięci 166(333) i powinno grać.


(Aminokwasy) #12

A ja wam mówie że trzeba przestawić na sztywno zworki na 166, kumplowi kiedyś ustawiałem jak przestawi zworki bedzie wszystko grac nawet z Ram PC 2100


(JNJN) #13

I chyba poprzednik też ma rację - weź instrukcję do płyty do ręki i czytaj str 13 i przestaw zworki FSB CPU na opcję 333 - FSB 333 MHz.

Możliwe również że trzeba przestawić mnożnik procka ręcznie na zworkach na x 12 - chyba że bios sobie poradzi.


(Bcc) #14

SJERGIEJ dzieki \o/

poprzestawialem zworki i teraz jest wszystko ok :wink: