Zakupiłem jakiś czas temu laptop Lenovo, wraz z Windowsem 8.1, zaktualizowałem system do Windows 10 po premierze i wszystko było ok. Lecz gdy zainstalowałem system jeszcze raz z pendrive, nie da się go aktywować, twierdzi, że błędny klucz. Próbowałem zainstalowaćsystem kluczem odczytanym z biosu ale nic nie dało. Zalogowałem się na moje konto microsoft, skasowałem laptopa z listy urządzeń - też nic nie dało.
Jak mam to naprawić? co zrobić, żeby mój klucz dzialał?
Jeżeli chociaż raz poprawnie wykonałeś uaktualnienie do windowsa 10 i była już aktywowana przy następnej czystej instalacji (windows 10) nie podajesz klucza po połączeniu z internetem system zostanie aktywowany automatycznie
czasami występowały problemu z aktywacją systemu mi po jakimś czasie sam się aktywował
problem w tym, że właśnie kolejna czysta instalacja nie chce się aktywować, instalując czy to z windowsa czy z pendrive’a, odczytując klucz z biosa twierdzi, że jest błędny. Niestety po jakimś czasie teżsięsam nie aktywował.
Klucz z WIN 10 nie będzie zaszyty w BIOSie. Został on nadany podczas upgrade’u i został zapisany na Twoim koncie MS. Przy ponownej czystej instalacji (opowiedniej wersji) nie podajesz klucza, ani nie odczytujesz go z BIOSu (w BIOSie masz zapisany klucz z WIN 8.1, który nie pasuje do WIN 10). Logujesz się na konto MS i system sam powinien zaczytać klucz i aktywować Windowsa. W praktyce na początku może się to nie udać i nie aktywuje się od razu, ale powinien po niedługim czasie.
po wykonaniu aktualizacji sprawdź ponownie status aktywacji systemu identycznie jak to robiłeś przy Windows 8.1
W moim wypadku system nie był aktywowany, trzeba było kliknąć na aktywuj produkt
jeśli aktywacja zakończy się sukcesem ponownie odpal narzędzie z linku powyżej i wybierz utworzenie nośnika instalacyjnego… Pamiętaj o wyborze odpowiedniej wersji systemu
po utworzeniu nośnika USB odpal z niego komputer i gdy zostaniesz poproszony o podanie klucza kliknij pomiń
10 przeprowadź instalację do końca a po instalacji po raz trzeci sprawdź status aktywacji i jak będzie napisane, żę system nieaktywowany to kliknij na aktywuj produkt - tyle… u mnie dopiero taka pokręcona procedura zadziałała… Co ciekawe w Windows 10 nie logowałem się na konto MS, działałem bez problemu na koncie lokalnym.