Witam.
Mam problem otóż mam procesor i5 2500k który ma 4 rdzenie i 4 wątki a u mnie pokazuje że ma tylko 2 rdzenie a chciałbym włączyć te 2 dodatkowe rdzenie proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Ja miałem tak samo po wymianie procesora, musiałem przeinstalować system i wszystko pokazuje dobrze.
Nie ruszałeś msconfig? Sterowniki do chipsetu płyty głównej zainstalowane?
ja nic nie ruszałem jak budowałem swojego kompa to wyciągnołem dysk z della optiplexa 780 to nwm czy to przez to
Z zainstalowanym systemem?
tak
Jeśli to Windows, to czeka Cię “format c:”.
windows 7
Jaki format i czego ?
Powinno wystarczyć w Menadżerze urządzeń\Procesory\ usunąć po kolei wszystkie poszczególne elementy (bez restartu), po usunięciu ostatniego po restarcie Windows znajdzie nowe urządzenia już poprawnie.
nawet jak pokazuje 4 procesory ? to wszystkie odinstalować ?
Oczywiście. W grupie procesory jest 1 procesor i jego poszczególne rdzenie, jeżeli WINDOWS żle rozpoznał lub pamięta poprzedni procesor to jest to jedyny sposób na wymuszenie ponownej detekcji. Oczywiście oprócz reinstalacji systemu. Podobnie można postąpić z jakimś niedziałającym urządzeniem np. kartą WI-FI lub kontrolerem USB.
Czyli będe musiał od nowa zainstalować windowsa czy nie ?
Bo na wcześniejszym kompie miałem procek core 2 duo E8500 to miła 2 rdzenie to mam tak zrobić jak mówisz
Raczej wątki pokazuje niż rdzenie np. przy procesorze 2 rdzeniowym z 4 wątkami są aż 4 podgrupy.
Chyba, że na zasadzie:
- rdzeń 1 wątek 1
- rdzeń 1 wątek 2
- rdzeń 2 wątek 3
- rdzeń 2 wątek 4
Tyle, że niedobrze opisane w menadżerze urządzeń lub trzeba się w to wgryźć.
Reinstalacja systemu jest ostatecznością co starałem się podkreślić we wpisie. Spróbuj usunąć te wszystkie rdzenie (na liście pozostają, dlatego kolejno od góry do dołu) i zresetuj po usunięciu ostatniego rdzenia. Pozwól systemowi poprawnie powtórzyć detekcję sprzętu.
System nie może usunąć jakoś ciągle wyskakuje aby uruchomić komputer ponownie i uruchamiam i ciągle tak samo sie powtarza.
Czeka ciebie reinstalacja systemu aby system WIDZIAŁ wszystkie rdzenie/wątki CPU.
Tylko też problem jest taki że nie mam płytki z windowsem to co w takiej sytuacji mam zrobić ?
Pobrać np. tym:
I przygotować nośnik instalacyjny + swój klucz.
Albo obraz stąd:
Ale dla Windows 7 trzeba z tej stronki pobrać ultimate i usunąć ei.cfg z obrazu, aby odblokować instalacje pozostałych wersji W7, bo są one niedostępne.