Błędy CRC - sumy kontrolne

Nie wiem co się dzieje, ale ostatnio przy rozpakowywaniu archiwów otrzymuję błędy CRC - sumy kontrolne się nie zgadzają. Robiłem już wszystko - ściągałem ponownie te pliki, odinstalowałem program antywirusowy, sprawdziłem dysk pod kątem błędów, zapisywałem archiwa na innym dysku, zainstalowałem inny program do rozpakowywania archiwów … i nic nie pomogło. Ściągam za pomocą Internet Download manager-a. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale ostatnio dołożyłem RAM-u. Już sam nie wiem o co tu chodzi. Może ktoś pomoże ?

Pozdrawiam

Przetestować RAM MemTest86 nie zaszkodzi.

1 polubienie

Identyczny problem miałem po rozbudowie RAMu. Okazało się, że dwie kości nie współpracują ze sobą. To również typowy objaw uszkodzonej pamięci.

1 polubienie

Jak wrócę do domu to sprawdzę ten RAM.

1 polubienie

No więc jak tylko wróciłemn do domu to odpaliłem ten MEMtest86 i już po kilku minutach wysypało mi 20 errorów. Przerwałem test, wyjąłem te dwie kości RAM’u które ostatnio wsadziłem i teraz przy rozpakowywaniu archiwów nie ma żadnych błędów :slight_smile: , czyli jednak ta pamięć, tylko są to dokładnie takie same, które już mam wsadzone od kilku lat i o takich samych symbolach…

Jeżeli są to kości o takich samych parametrach a MEMtest raportuje o błędach to oznaczać może tylko dwie opcje:

1. Jedna z kości jest uszkodzona.
2. Obie kości są uszkodzone.

Możesz je przetestować wkładając pojedynczo kości do slotów i przetestować każdą z osobna.

A jak jedna będzie dobra to mogę ją zostawić ? Bo wtedy będą trzy kości, a nie orientuję się czy może tak być, czy tylko parami można wkładać ? Tzn. 2 lub 4 muszą być ?

Mogą ale nie będą pracowały wtedy w dualu. Zawsze lepiej kości wstawiać w parach 2,4. Jednak jak wstawisz 3 też będą działać tyle że w single channel. Najwyżej czwartą kość dołożysz później.

Jest jeszcze 3 opcja która dotknęła mnie i reklamuję płytę główną od września, a mianowicie walnięte jedno, albo dwa banki pamięci :wink:

Porób roszady tymi pamięciami, testuj pojedynczo, aż zdiagnozujesz winowajcę.

Tylko nie dotykaj styków kostek i najlepiej się rozelektryzuj :wink:

Po kilku testach okazało się,że jedna z tych dwóch nowych kości jest walnięta, druga działa. Wsadzałem pojedyńczo do tego samego gniazda po kilka razy naprzemiennie więc już nie ma wątpliwości co do tej popsutej. Tak się zastanawiam, czy jak teraz będą wsadzone trzy kości i wszystkie będą pracowały w single channel, to czy będzie to miało ujemny wpływ przy graniu w wymagające gry ?

Możesz kilka klatek stracić.

Jeżeli chodzi o wydajność w grach, to czy w takim wypadku lepiej jest pozostawić dwie kości, które będą pracowały w Dual Channel, czy te trzy kości w Single Channel ?

jak nie masz krytycznie mało ram, to lepiej zostawić 2 kości.

Teraz mam 3 x 4GB. Dokupiłem przed chwilą na Ebay’u czwartą kość używaną, zobaczymy jak to będzie. Pozdrawiam