Błędy karty graficznej w grze

Witam, od pewnego czasu mam problem - podczas grania, po upływie godziny, półtorej ekran się “psuje” tzn. pojawiają się pionowe niebieskie paski albo artefakty, tak że ekran wygląda jak szatkownica i tnie się (wcześniej tzn przez 4 miesiące grania w tą grę aż do wczoraj żadnych komplikacji nie było), dziś przeczekałem to dłużej i wywaliło błąd 0x0000008E, a wadliwy plik to nv4_disp.dll - domyślam się że chodzi o stery do karty graficznej (nvidia geforce 8500 gt) ale słyszałem coś że ten błąd dotyczy ramu więc sam nie wiem…co robić?

To nie sterowniki… Inni doradziliby wyczyszczenie i wymianę chłodzenia - ja doradzam odkładanie pieniędzy na nową kartę - padnie prędzej czy później.

Sawyer23 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie,używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038

nv4_disp.dll - błąd, nieprawidłowe sterowniki do karty graficznej NVIDIA.

(miałem to wielokrotnie)

Nie sugeruj się tym że najnowsze są zawsze najlepsze.

Wcześniej musisz poprzednie prawidłowo odinstalować oraz dokładnie przeczyścić komputer.

Nie podałeś jaki posiadasz system, płytę główną, mikroukład płyty głównej ?

Jaką obecnie masz zainstalowaną wersję sterowników ?

Dobrze będzie jak jeszcze dodatkowo wrzucisz screena z Menedżera urządzeń…

nv4_disp.dll - błąd, nieprawidłowe sterowniki do karty graficznej NVIDIA.

Ostatnie stabilne sterowniki do tego typu karty graficznej były oznaczone jako GeForce 260.99 Driver WHQL

Równie stabilne, (choć niestety nie we wszystkich wypadkach) sterowniki były oznaczone jako GeForce 280.26 Driver WHQL

Można je pobrać tu: http://www.nvidia.pl/Download/Find.aspx?lang=pl

Zakładka sterowniki => Sterowniki archiwalne i BETA => i do wyboru do koloru.

Windows XP 32bit, płyta główna Gigabyte GA-M61SME-S2, chipset nForce 405

Wersja sterowników 6.14.12.6099 Data 16.10.2010 (sterowniki które podał Snyke, 260.99 Driver WHQL, mają datę… 25.10.2010)

Screen z Menedżera: http://iv.pl/images/29385460791849415537.jpg

Gdyby to była wina sterowników, karta wysypywała by się na samym początku, nie po upływie ponad godziny.

Myślę że grafika Ci po prostu pada, może chodzi tu o zimne luty co jest częste w tych modelach.

Odkładaj kasę na nową kartę.

Najpierw się doradza to co jest za free tylko wymaga trochę czasu a później dopiero dokładna diagnostyka i wymiana części.

Niedługo będzie “kup nowy lepszy komputer” :frowning:

W wypadku tej serii akurat objawy są jednoznaczne, dla pewności autora można doradzić mu sprawdzenie karty w innym komputerze - jeśli objawy będą takie same - wyjąć z niej to co najcenniejsze (chłodzenie, o ile to nie jest model pasywny), a płytkę do kosza.

A może pomodlimy się w każdej swojej wierze i pomoże ?

Przecież pisałem p/w że najpierw należy sprawdzić inne sterowniki do karty graficznej

nawet dużo starsze a dopiero szukać innych przyczyn problemu…

Czyli wszystko do kosza :frowning:

Zgadza się. To są sterowniki troszkę starsze i jakbyś uważnie przeczytał to podałem, że są do pobrania w archiwum. Czemu? Mianowicie do tego typu kart graficznych (GF 8500) zaleca się sterowniki do wersji 280. Kolejne są już do kart graficznych od 8600/8800 wzwyż.

Oczywiście najnowsze sterowniki (według specyfikacji) też będą działały na starszych kartach graficznych, ale ich poprawność działania jest dość wątpliwa.

No i tu jesteś w błędzie. Sterownik karty graficznej potrafi wywalić po paru godzinach gry w jakiś tytuł gdzie przy innym będzie śmigał 24/24. Wszystko zależy od gry – silnika graficznego optymalizacji fizyki otoczenia oraz wczytywania lokacji w czasie rzeczywistym.

Karta wywala (jak to określiłeś) na samym początku, kiedy to nie może uciągnąć gry a nie po godzinie jak ma to miejsce. Tego typu błąd występuje, gdy karta pracuje pod maksymalnym obciążeniem – po prostu z czasem przestaje wyrabiać.

Gdyby karta była uszkodzona to opisywany błąd występowałby już przy wczytywaniu intra gry a nie po godzinie.

Z tym, że zazwyczaj są to przekłamania graficzne w czasie gry lub całkowite jej wyłączenie z systemowym raportem o błędzie.

Nie chcę tutaj pokazywać swoich racji, ale nie raz miałem okazję zobaczyć obraz na dogorywającej karcie graficznej - przykład? Grając w BFBC2 wszystko jest w porządku, do momentu pojawienia się jakiegoś wybuchu - gra się zawiesza, dźwięk zapętla, a na ekranie pojawiają się w pionie i poziomie znaczki “^^^^^^”. Takie objawy pojawiły się u mnie na 8800 GTS 512 - aż w końcu karta zaczęła pokazywać losowe znaki już na post screenie i w biosie.