Mam taki problem: mam laptopa Toshiba Satellite z dyskiem twardym 320 GB. System nie chce się włączyć, a przy próbie instalacji wyświetla mi się komunikat że na dysku znajdują się niespójności.
I w związku z tym otworzyłem xp-ka live cd i włączyłem HD Tune i zostało odnalezione 8 błędów.
Po czym uruchomiłem Hiren’s Boot CD 14 w celu usunięcia tych błędów. I tu jest problem- nie wiem co uruchomić żeby usunąć te błędy.
Mam nadzieję że ktoś znający się na rzeczy mi pomoże
Jeśli chkdsk nie pomógł, odpal mhdd. Zrób skan, jeśli nie pomoże masz fizyczne bad sectory. Możesz wypróbować zerowanie dysku za pomocą w/w programu. Jeśli nie pomoże, pozostaje wydzielenie części dysku z bad sectorami.
Jak są to typowe błędy logiczne, a nie fizyczne bad-sektory to wystarczy odpalić chkdsk czy z poziomu systemu - jeśli startuje, czy z poziomu płyty instalacyjnej systemu Vista/7 (tryb naprawy-Wiersz poleceń-wpisujemy polecenie z ew. dodatkowymi przełącznikami).
Na błędy fizyczne nie ma 100 proc skutecznej metody, można stosować zerowanie, czyli tworzenie logiki sektorów od 0 - stąd nazwa “zerowanie” tyle że nie zawsze to skutkuje naprawieniem dysku. Osobiście testowałem tą sztuczkę na jednym z dysków, ale okazała się nieskuteczna. Za to sprawdziłem, w którym miejscu są błędy i odpowiednim układem partycji doprowadziłem dysk do stanu, gdzie wydawał się sprawny, a system nie sygnalizował błędów.