Mam problem z dyskiem. Mam 4 partycje i na dwóch jest jakoś bardzo dziwnie ponieważ na jednej pokazuje ilość całkowitą dysku i wolną a jest tylko jeden pusty folder a na innej chce tylko formatować tą partycje nie widzi żadnego rozmiaru ani systemu plików. co z takim fantem zrobić? czy uda mi się odzyskać dane czy też nic nie da się poradzić w tej sprawie?
Doradzam odłączyć fizycznie (przewody) dysk 120 GB od płyty głównej i zasilania.
Następnie włączyć komputer tylko z dyskiem 80 GB, czyli tym systemowym.
Przeprowadzić skan sprawdzania błędów na partycji D (to powinno pójść dość szybko).
Jeśli skan wyjdzie pozytywnie, skopiować potrzebne dane z partycji C na partycję D (lub na pendrajwa).
Przeprowadzić reinstalację systemu z powrotem na partycję C (nie kasując przypadkiem partycji D!), a po reinstalce dopiero podłączyć z powrotem drugi dysk 180 GB.
Zdaję sobie sprawę, że rada dość radykalna, ale przeraża stan systemu plików na partycji C, oraz fakt, że na partycji F w ogóle nie wiadomo jaki jest tam system plików! W istocie partycję F należałoby usunąć, a następnie ponownie utworzyć zewnętrznym programem (jeśli jest potrzebna?).
Skan systemowy sprawdzania błędów, czyli Mój komputer > PPMyszy na partycji D > Własciwości > Zakładka Narzędzia > Sprawdzanie błędów > obie kratki zaznaczone i Rozpocznij.
Gdyby system nie chciał wystartować na jednym dysku (możliwe!), to odwrócić czynności, czyli:
uruchomić system z oboma dyskami, w takim stanie jak teraz jest;
przeprowadzić skan sprawdzania błędów na partycji D (wyżej opisałem);
skopiować potrzebne dane z partycji C na partycję D (pozytywnie sprawdzoną);
wyłączyć komputer i odłączyć fizycznie (przewody) dysk 120 GB od płyty głównej i zasilania;
przeprowadzić reinstalację systemu na partycję C (nie kasując przypadkiem partycji D!), a dopiero po reinstalce podłączyć z powrotem drugi dysk 180 GB do płyty i zasilania.
Kiedy system wykryje drugi dysk i zainstaluje sterowniki, pozostawić partycję E jak jest, a usunąć partycję F (i tak jest uszkodzona), a następnie ponownie ją utworzyć zewnętrznym programem, np. Easeus Partition Master.
Zrobiłem reinstalacje systemu, sprawdziłem błędy, po podłączeniu tego drugiego dysku ówczesna partycja E straciła również system plików tak samo jak F. Więc danych z tego dysku zapewne nie odzyskam, czyż tak?
Jeśli tak to zostaje mi tylko i wyłącznie wyczyszczenie dysku … troszkę nie za dobrze.
Nie wiem, co do tej chwili jeszcze poczyniłeś z tym drugim dyskiem, ale po jego podłączeniu i uruchomieniu komputera powinny się zainstalować samoczynnie sterowniki do tego dysku, po czym powinieneś otworzyć okno Zarządzania dyskami (ciekawe, jak ono teraz wygląda?) i tam sprawdzić, czy drugi dysk jest wykryty i oznaczony po lewej stronie jako “Podstawowy” i “Online”.
Obraz dysków jest w porządku, natomiast trzeba wykonać teraz zmianę liter partycji G i H odpowiednio na E i F, czyli tak, jak było poprzednio. PPMyszy na obszarze partycji G, wybierz z menu kontekstowego “Zmień literę dysku…”, potwierdź zamiar i zmień literę na E, ponieważ taka była poprzednio. To samo powtórz z obecną partycją H, czyli zmień z H na F. Po zmianie liter na partycjach powinny się pojawić Twoje dane w “Moim Komputerze”.
Uwaga!Powyższa operacja musi być jednak poprzedzona zmianąliter napędów** , bo one są teraz E i F . Więc tutaj najpierw musisz zmienić te litery na np. K i L**. Klika się PPMyszy na kwadracie, w którym wpisane są litery napędów i nazwy CD-ROM 0 i 1.
Dopiero potem litery partycji G i H dadzą się zmienić odpowiednio na E i F.
Po zainstalowaniu i uruchomieniu zmień język na polski. Następnie kliknij przycisk “Szukaj”. Po pojawieniu sie okna z partycjami zaznacz te, na których chcesz odtworzyć pliki i naciśnij “Start”.
zainstalowałem ten program, zmieniłem język lecz po kliknięciu na Szukaj wyświetla mi dysk 1 tzn. partycje C i D a tego drugiego dysku nie wykrywa gdyż nie ma on systemu plików i nic nie da się wyszukać. I co teraz??
Ma kreator, który prowadzi użytkownika. Musisz tam wskazać pliki jako “Inne”, a następnie ścieżkę (literę partycji), o którą chodzi. Dość długo to trwa, szczególnie przy dogłębnym skanie.