Błedy na dysku?

Witam,

Mam problem z dyskiem. Mam 4 partycje i na dwóch jest jakoś bardzo dziwnie ponieważ na jednej pokazuje ilość całkowitą dysku i wolną a jest tylko jeden pusty folder a na innej chce tylko formatować tą partycje nie widzi żadnego rozmiaru ani systemu plików. co z takim fantem zrobić? czy uda mi się odzyskać dane czy też nic nie da się poradzić w tej sprawie?

Liczę na pomoc

Użyj chkdsk i zobacz komputer-sie-wylacza-t498828.html?hilit=chkdsk#p3137602

Pozdrawiam.

Byłoby dobrze gdybyś, dla jasności, pokazał obrazek okna systemowego Zarządzania dyskami.

a więc tutaj kolego masz screena: bez%C2%A0tytu%C5%82u.JPG

a co do skanowania przez cmd i CHKDSK /F to wyświetliło już na pierwszym etapie wiele wpisów: Segment rekordów pliku (xxxxx) jest nie do odczytania.

w etapie drugim Usuwanie wpisu z indeksu $0 pliku 25.

a na dole Wystąpił nieokreślony błąd.

tj ten screen:

bez%C2%A0tytu%C5%82u2.JPG

• Doradzam odłączyć fizycznie (przewody) dysk 120 GB od płyty głównej i zasilania.

• Następnie włączyć komputer tylko z dyskiem 80 GB, czyli tym systemowym.

• Przeprowadzić skan sprawdzania błędów na partycji D (to powinno pójść dość szybko).

• Jeśli skan wyjdzie pozytywnie, skopiować potrzebne dane z partycji C na partycję D (lub na pendrajwa).

• Przeprowadzić reinstalację systemu z powrotem na partycję C (nie kasując przypadkiem partycji D!), a po reinstalce dopiero podłączyć z powrotem drugi dysk 180 GB.

Zdaję sobie sprawę, że rada dość radykalna, ale przeraża stan systemu plików na partycji C, oraz fakt, że na partycji F w ogóle nie wiadomo jaki jest tam system plików! W istocie partycję F należałoby usunąć, a następnie ponownie utworzyć zewnętrznym programem (jeśli jest potrzebna?).

więc za chwilę będę działał tak jak mówisz. Dam znać co wyszło z tego.

Partycja jest potrzebna przydaje się. A jakim innym programem przeskanować np?

Skan systemowy sprawdzania błędów, czyli Mój komputer > PPMyszy na partycji D > Własciwości > Zakładka Narzędzia > Sprawdzanie błędów > obie kratki zaznaczone i Rozpocznij.

Gdyby system nie chciał wystartować na jednym dysku (możliwe!), to odwrócić czynności, czyli:

• uruchomić system z oboma dyskami, w takim stanie jak teraz jest;

• przeprowadzić skan sprawdzania błędów na partycji D (wyżej opisałem);

• skopiować potrzebne dane z partycji C na partycję D (pozytywnie sprawdzoną);

• wyłączyć komputer i odłączyć fizycznie (przewody) dysk 120 GB od płyty głównej i zasilania;

• przeprowadzić reinstalację systemu na partycję C (nie kasując przypadkiem partycji D!), a dopiero po reinstalce podłączyć z powrotem drugi dysk 180 GB do płyty i zasilania.

Kiedy system wykryje drugi dysk i zainstaluje sterowniki, pozostawić partycję E jak jest, a usunąć partycję F (i tak jest uszkodzona), a następnie ponownie ją utworzyć zewnętrznym programem, np. Easeus Partition Master.

Zrobiłem reinstalacje systemu, sprawdziłem błędy, po podłączeniu tego drugiego dysku ówczesna partycja E straciła również system plików tak samo jak F. Więc danych z tego dysku zapewne nie odzyskam, czyż tak?

Jeśli tak to zostaje mi tylko i wyłącznie wyczyszczenie dysku … troszkę nie za dobrze.

Nie wiem, co do tej chwili jeszcze poczyniłeś z tym drugim dyskiem, ale po jego podłączeniu i uruchomieniu komputera powinny się zainstalować samoczynnie sterowniki do tego dysku, po czym powinieneś otworzyć okno Zarządzania dyskami (ciekawe, jak ono teraz wygląda?) i tam sprawdzić, czy drugi dysk jest wykryty i oznaczony po lewej stronie jako “Podstawowy” i “Online”.

Więc tak: po podłączeniu sterowniki dysku się zainstalowały. a okno Zarządzania wygląda teraz tak: dyski.JPG

więc jak ten system plików odzyskać ?? czy co zrobić by moje dane zobaczyć na tych partycjach?

Obraz dysków jest w porządku, natomiast trzeba wykonać teraz zmianę liter partycji G i H odpowiednio na E i F, czyli tak, jak było poprzednio. PPMyszy na obszarze partycji G, wybierz z menu kontekstowego “Zmień literę dysku…”, potwierdź zamiar i zmień literę na E, ponieważ taka była poprzednio. To samo powtórz z obecną partycją H, czyli zmień z H na F. Po zmianie liter na partycjach powinny się pojawić Twoje dane w “Moim Komputerze”.

Uwaga! Powyższa operacja musi być jednak poprzedzona zmianą liter napędów** , bo one są teraz E i F . Więc tutaj najpierw musisz zmienić te litery na np. K i L**. Klika się PPMyszy na kwadracie, w którym wpisane są litery napędów i nazwy CD-ROM 0 i 1.

Dopiero potem litery partycji G i H dadzą się zmienić odpowiednio na E i F.

Zamienione i co dalej? Dążmy do tego bym odzyskał pliki.

Większość użytkowników komputerów stosuje ten program: http://www.dobreprogramy.pl/Undelete-36 … 22077.html

Po zainstalowaniu i uruchomieniu zmień język na polski. Następnie kliknij przycisk “Szukaj”. Po pojawieniu sie okna z partycjami zaznacz te, na których chcesz odtworzyć pliki i naciśnij “Start”.

zainstalowałem ten program, zmieniłem język lecz po kliknięciu na Szukaj wyświetla mi dysk 1 tzn. partycje C i D a tego drugiego dysku nie wykrywa gdyż nie ma on systemu plików i nic nie da się wyszukać. I co teraz??

Jest jeszcze powszechnie chwalony Recuva: http://www.dobreprogramy.pl/Recuva,Prog … 13044.html

Ma kreator, który prowadzi użytkownika. Musisz tam wskazać pliki jako “Inne”, a następnie ścieżkę (literę partycji), o którą chodzi. Dość długo to trwa, szczególnie przy dogłębnym skanie.

Ten Recuva też nic nie pomoże, pisze że nie odnajduje ścieżki do dysku, chyba zrobię format tego dysku co stracił typ plików.