Mam problem z otwieraniem programów wymagających .NET Framework 3.5. Przy próbie uruchomienia takich aplikacji wyskakuje mi okienko, że potrzebna jest właśnie taka funkcja systemu, gdzie mogę wybrać opcję Pobierz i zainstaluj tę funkcję. Po chwili wyskakuje mi komunikat, że nie można zainstalować tej funkcji wraz z kodem błędu: 0x800736B3. Szukając na internecie znalazłem 2 rozwiązania, niestety żadne z nich nie działa. Mianowicie aktywacja tej funkcji poprzez Panel sterowania > Programy i Funkcje > Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows > zaznaczenie NET Framework. Po czym wyskakuje identyczny błąd jak w poprzednim przypadku. Kolejne znalezione przeze mnie rozwiązanie jest z poziomu konsoli, polega na wpisaniu komendy dism.exe /online /enable-feature /featurename:NetFX3 /Source:i:\sources\sxs /LimitAccess. Po zamontowaniu płyty i podaniu odpowiedniej ścieżki zaczyna się instalacja, która staje na 65.8% i pojawia się error: 14003 oraz komunikat, że odnośny zestaw nie jest zainstalowany w tym systemie.
Owszem mam NF4.5, ale tylko tą wersję, żadnej z tych starszych. Mimo wszystko niektóre aplikacje wymagają starszych wersji, a “Włącz lub wyłącz…” jest do zaznaczenia opcja NF3.5, jednak jak już wspomniałem nie działa.