Mam laptopa, który pozwala na bootowanie pendrive w proporcji 1:9, gdzie 9 oznacza liczbę, gdzie pendrive nie bootuje. Miałem na tym Thinkpadzie T450s przez nieco ponad 9 miesięcy Arch Linuxa, ale wysypał mi się timeshift z migawkami. Po jakimś czasie udało mi się zbootować Linuksa i przekopiować dane na dysk zewnętrzny.
Mam zainstalowanego Windowsa 11 LTSC. Google podpowiada mi narzędzie universal bios tool (ubt2), które w teorii powinno rozwiązać problem. Czy może mi ktoś polecić jakiś godny polecenia serwis w Łodzi, który dysponowałby tym programem i kimś, kto to ogarnia?
Ewentualnie, czy mógłby mi ktoś doradzić jakąś alternatywę?
Szukasz serwisu dla laptopa który ma wartość 400-500zł ? I to do tego poniesie ryzyko robienia moda biosu ? Chyba masz fantazje, że ktoś to za 50zł zrobi ?
Powinieneś nie myśleć o BIOS-modzie, ale raczej o wgraniu nowszego, zmodyfikowanego obrazu od społeczności, a nie grzebania w UBT2 od zera.
Takie błędy mogą pojawić się jeśli pamięć NVRAM płyty głównej gdzie zapisywane są znalezione partycje EFI jest przepełniona (tam zapisywana jest również konfiguracja płyty). Jeśli mam rację to można spróbować ją wyczyścić z niepotrzebnych wpisów za pomocą programu DiskGenius.
Z menu: Narzędzia → Ustaw wpisy rozruchowe systemu UEFI BIOS (ostatni).
Zostaw tylko 1 wpis wskazujący na partycję EFI bootującą Windowsa 11.
Przed manipulacjami zrób kopię zapasową partycji EFI (też za pomocą DiskGenius).
Dziękuję. W moim przypadku to nie działa. Po prostu ten przycisk jest szary. Nie opłaca już mi się więcej inwestować w tego laptopa. Póki co działa ten laptop jako tako, więc prawdopodobnie jeszcze przez bliżej nieokreślony czas będę z niego korzystać.
Niepoprawny tryb bootowania
Jeśli pendrive przygotowany jest pod UEFI, a laptop startuje w trybie Legacy (lub odwrotnie), pojawia się błąd 0xC0000001.
Uszkodzony obraz lub nośnik
ISO źle nagrane, niepełny zapis, lub pendrive zaczyna mieć bad sektory.
Błąd wczytywania przez port USB
W T450s szczególnie w trybie UEFI niektóre porty USB 3.0 mają problem z inicjalizacją bootloadera → przerwanie odczytu skutkuje tym błędem.
Zabezpieczenia Secure Boot
Jeśli bootloader nie jest podpisany kluczem zaakceptowanym przez UEFI, system wyświetli błąd zamiast uruchomić nośnik.
Czy wymusiłeś aby porty USB pracowały przy BOOT w trybie USB 2.0 ? Bo jak są w USB 3.0 to też będzie walić błędy i to czasem losowo.
Na twoim obrazku jest informacja o uszkodzeniu partycji bootującej (startującej) i co należy zrobić.
Uruchom normalnie z pendrive instalację Windowsa aż dojdziesz do ekranu gdzie w lewym dolnym rogu jest: Napraw komputer a na następnym ekranie wybierz Naprawa podczas uruchomienia.
Jeden pendrive zrób zgodny z UEFI (pod GPT) a drugi z trybem lagacy (pod MBR).
Na minus Ventoy’a może być awaria z winy uszkodzonego RAM-u, gdy inne metody nie nadużywają go (załóżmy np. DVD 8 GB z odtwarzacza płyt dozwolonego na USB przez BIOS/UEFI).