Błędy w sterownikach WiFi Intel N6505 Win7


(zaku) #1

Witam!
Mam problem ze sterownikami karty bezprzewodowej takiej jak w tytule. Otóż przy podłączeniu z LiveBox II po jakimś czasie zrywa połączenie i potem stale ponawia, bez skutku, niby dostaje adres IP ale stale zrywa długo się łączy, generalnie nie do używania. Po restarcie livebox-a i laptopa (Dell Latitude E6530) działa znowu 2-3 godziny.
Poszperałem w internecie i zaktualizowałem sterownik narzędziem intela i na nowym sterowniku błąd był znacznie poważniejszy, mianowicie BSOD: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, więc wróciłem do starszej wersji.
Podczas błędu połączenia w zdarzeniach systemowych mam coś takiego:

"Nie można odnaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia 5060 ze źródła NETwNs64. Albo składnik wywołujący to zdarzenie nie jest zainstalowany na komputerze lokalnym, albo instalacja jest uszkodzona. Możesz zainstalować lub naprawić składnik na komputerze.

Jeśli zdarzenie pochodzi z innego komputera, wraz ze zdarzeniem może być wymagane zapisanie informacji o wyświetlaniu.

Do zdarzenia dołączono następujące informacje:

\Device\NDMP11
Intel® Centrino® Advanced-N 6205

Nie można znaleźć określonego typu zasobu w pliku obrazu"
Najciekawsze jest to iż na starych sterownikach 2 inne routery działają dobrze.
A i jest jeszcze jedna sprawa, akurat mój laptop znajduje się w zasięgu liveboxa i RangeExtendera Tp-Link.


(JNJN) #2

Czyli, występuje tylko problem przy liveboxie? tak?


(zaku) #3

Mam od niedawna tego laptopa i tylko z Liveboxem jak na razie mam problem.


(JNJN) #4

No to problem prawdopodobnie w nim. Zrób mu aktualizację firmware, zabawa w zmianę kanałów. Wyłącz na próbę szyfrowanie. Wyłącz WPS.Może uszkodzony. Metoda prób i błędów.

W laptopie zostaw stery WIFI które działają i raczej w nim nie ma co kombinować.

Program Ccleaner i wyczyść śmieci.

Usuń wszystkie sieci (zarządzaj sieciami bezprzewodowymi) - ma być czysto i zestrój ponownie połączenie. I tyle.


(zaku) #5

No właśnie nie wydaje mi się, bo korzysta z niego z 20 urządzeń i nie ma problemu, ale będę z nim kombinował.


(JNJN) #6

A tam… co innego piszesz u góry, na dwóch innych routerach OK.

Najprościej, weź go na inną sieć WIFI i potestuj i będziesz wiedział, czy laptop, czy sieć.


(zaku) #7

Wyłączyłem zabezpieczenia i odłączyłem Range Extendera i dalej to samo. O dziwo na LMDE działa bez problemu. Więc karta jest ok ale sterowniki są skopane. Skąd wziąć jakieś archiwalne wydania tych sterowników. Działające mają wersję 15.0.1, a te z BSOD 15.0.9, czy warto by było sprawdzić coś pomiędzy?


(JNJN) #8

To o niczym nie świadczy, to całkiem inny system, a na W7 może być problem.

Instalujesz tą wersję steru i test na innej sieci wifi.

Albo zostaw go sobie do linuksa.

Wklej tu identyfikator sprzętowy tej karty wifi,

No i w końcu wytłumacz!!! laptop z innymi routerami pracował OK, czy nie?

Sprawdź ten sterownik - o ile podałeś ten typ karty co masz.

Pobierz do wersji posiadanej 32 lub 64 bity.

Intel® Centrino® Advanced-N 6205

Sprawdź w menadżerze, czy to ta?


(zaku) #9

ID karty: PCI\VEN_8086&DEV_0082&SUBSYS_13218086&REV_34
Z hotspotem z telefonu też jest problem.
Z tą wersją się pomyliłem aktualną jaką zainstalowałem to 15.10.0.10 ze strony Della


(JNJN) #10

To sprawdź ten najnowszy Intela.

Wcześniej, z katalogu DRIVES na dysku systemowym usuń kopie instalowanych sterów do wifi .
Później Programy i odinstaluj wifi, restart, czyszczenie sytemu Ccleanerem i najnowszy ster Intela.

I to:
PPM i usuń wszystkie sieci (zarządzaj sieciami bezprzewodowymi) - ma być czysto i zestrój ponownie połączenie.