Błędy w validator html

Witam mam mały problem do końca nie wiem co oznaczają niektóre błędy które pokazuje mi validator. Może ktoś mi wytłumacz o co biega w takich jak poniżej przypadkach i jak je naprawić ??

Error Line 364, Column 77: XML Parsing Error: Opening and ending tag mismatch: img line 364 and a

…"" src="str_g/ab.png" class="fleft">
Error Line 636, Column 20: XML Parsing Error: Opening and ending tag mismatch: input line 594 and li
  1. Error Line 636, Column 45: XML Parsing Error: Opening and ending tag mismatch: form line 594 and ul 4.

Error Line 364, Column 77: XML Parsing Error: Opening and ending tag mismatch: img line 364 and a

…"" src=“str_g/ab.png” class=“fleft”>

Praktycznie w połowie błędów pokazanych przez validator zaznacza mi znaczniki " > " i nie wiem o co biega jak to naprawić ??

validator upomina się domknięcia pewnych znaczników, w tym wypadku znacznika , ponieważ jak się domyślam piszesz w xhtml na końcu znacznika zamiast

src="str_g/ab.png" class="fleft">

zrób

src="str_g/ab.png" class="fleft" />

też trzeba domknąć

A z listami może cos być pokićkane z zagnieżdżeniami. przestawione tagi albo coś. ze skrawka trudno wywnioskować

Dobra zeszyłem już ze 30 błędów…

Może teraz ktoś mi wytłumacz co mogą oznaczać takie błędy :

…" name="odp" value="0" checked="on">  Dobro

You may have neglected to close an element, or perhaps you meant to "self-close" an element, that is, ending it with "/>" instead of ">".
Error Line 656, Column 7: XML Parsing Error: Premature end of data in tag html line 2

Error Line 598, Column 5: XML Parsing Error: Opening and ending tag mismatch: input line 597 and td

… cellspacing="0" width="180" height="160" cellpadding="10" style="border: 1px
  1. tagi pojedyńcze jak META, INPUT, BR, HR itp. domykaj na końcu dając /> zamiast samego >

2. trudno powiedzieć nie widząc kodu. Coś nie tak z tabelką i zamykaniem tagów

W każdym bądź razie, skoro to ma być xhtml, to bgcolor, align i valign powinny być zastąpione stylami.

1. “height” nie może być uzyte dla tego elementu. Znowu wszystkie parametry powinny być zadeklarowane w stylach.

Polecam jeszcze zaglądnąć w w jakiś kurs xhtml i css.

1. wynika z wcześniejszych błędów. Jak już chcesz być trendy i korzystać z xhtml, xml itp. to musisz to robić POPRAWNIE!

To nie stary, poczciwy html, gdzie byle jaki kod, z niepodomykanymi, poprzestaiwnymi tagami, z błednymi parametrami i innymi cudami zostanie wyświetlony. Tutaj znaczenie już ma kolejność tagów, sposób ich zagnieżdżenia, zamknięcia, zastosowane parametry itd. A każdy jeden błąd może spowodować kaskadowo lawinę kolejnych, łącznie z przerwaniem wczytywania strony.

Ucz się porządku!

z około 150 błędów zostało mi około 30…

http://validator.w3.org/check?uri=http% … or%2F1.654

Są chyba nie groźne ale jeśli ktoś wie jak któryś poprawić to proszę pisać :slight_smile:

required attribute "alt" not specified
[/code]